Ekspert om stor kapitaltilførsel: Kan ændre ejerskabet
Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord
AaB-hyldesten af Pallesen
AaB fik tidligere torsdag tilført 45 millioner kroner i ny kapital fra den tyske ejergruppe SSE22, som nu har overtaget aktiemajoriteten.
I begyndelsen af marts kom AaB med et gigantisk underskud på lige knap 35 millioner kroner. Det var forventet, men nu er der kommet yderligere kapital til klubben.
45 millioner skyder den tyske investorgruppe, SSE22, ind i klubben, og de udvider samtidig deres aktieandel fra 20 procent til 50,5 procent.
Men er der forandret noget i AaB, nu hvor tyskerne har aktiemajoriteten?
- Det er der i den forstand, at hele strukturen omkring ejerskabet er ændret. Nu har tyskerne aktiveret den mulighed, de havde, for at købe en større del af aktierne, og der er en anden bestemmelsesret, når man får en yderligere del af aktierne, siger sportsøkonom hos UCN, Kenneth Cortsen, der selv er involveret i børnefodbolden i AaB, og fortsætter:
- Men jeg tror ikke, at der kommer de store forandringer i den måde, klubben vil køre på fremadrettet med ejerne. Jeg kunne forestille mig, at de kom ind i AaB med en bestemt intention, og den er stadig gældende.
Hvor langt rækker pengene?
I flere år har AaB leveret store millionunderskud, og det hjalp ikke, at AaB i sommeren 2023 tog turen ned i Nordicbet-ligaen.
- Intentionen for ejerne er at få aktiveret den kapital, der er lagt i klubben på lange bane. Det er nok en fem-tiårig periode, hvor klubben skal flyttes. Her skal klubben transformeres performancemæssigt, både i forhold til det sportslige og kommercielle, mens de tyske investorer også vil investere 'holistisk' siger Kenneth Cortsen.
Med holistisk mener han, at der bliver investeret i akademiet, infrastrukturen og i samspillet med interessenter såsom sponsorer og fans. Netop de 45 millioner kroner, som SSE22 kommer med går til at styrke disse områder.
Hvor langt rækker 45 millioner kroner i Aab's nuværende situation?
- Det er jo kontekstafhængigt. Klubben blev ramt ved at rykke ned og ved ikke at præstere på banen. Nu ligner det, at AaB er på vej tilbage til Superligaen, og formår man at skabe sportslig succes sammen med en positiv udvikling på det kommercielle område, så ser det forhåbentligt med 'nordjyske briller' snart anderledes ud, siger sportsøkonomen og fortsætter:
- Sponsorer og fans får også et andet produkt, hvis man kommer tilbage i Superligaen, mens der også er en transferøkonomi, som bliver boostet af at komme tilbage til den bedste række, hvis spillerne samtidig kan levere.
Bliver der behov for yderligere kapital i klubben i nærmeste fremtid?
- AaB og andre klubber i Superligaen har været afhængige af kapitaltilførsler i et historisk perspektiv, men jeg forestiller mig, at investorerne går ind i AaB med en forhåbning om over tid at kunne skabe økonomisk bæredygtighed. Det kommer for eksempel med godt købmandskab, som eksempelvis at egne talenter kommer op i førsteholdstruppen og bliver gode nok til at gøre en stor forskel på holdet eller til at blive solgt til udlandet.