Elever imod betalingsloft: - Vores udsyn bliver snævret ind
Foto: Martin Rytter
Eleverne Anne-Sofie Bredahl Frederiksen, Lærke Møller Bornæs og Trine Vejstrup Lund Hansen mødtes i dag med det nordjyske folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard (V). De tre HHX-elever fortalte om problematikken ved at indføre et prisloft på 3000 kr. for alle studieture og studieforløb.
Tre elever fra den internationale linje fra Handelsgymnasiet i Aalborg står bag underskriftindsamling mod forslag om 3000-kroners loft for studieture.
De tre elever, Lærke Møller Bornæs, Anne-Sofie Bredahl Frederiksen og Trine Vejstrup Lund Hansen, går på den internationale linje på Handelsgymnasiet i Aalborg.
Og de er utilfredse med regeringens forslag om, at der skal være et loft for egenbetaling på 3000 kroner i forbindelse med studieture. De frygter, at deres uddannelse bliver forringet, og at det internationale udsyn bliver snævret ind.
- Vi synes, at loftet på 3000 kroner er alt for lavt sat, hvis man skal have mulighed for at komme lidt længere væk end bare Danmark og have et fornuftigt udbytte både fagligt og kulturelt, siger Lærke Møller Bornæs.
Vi synes, at loftet på 3000 kroner er alt for lavt sat, hvis man skal have mulighed for at komme lidt længere væk end bare Danmark og have et fornuftigt udbytte både fagligt og kulturelt.
Lærke Møller Bornæs, elev, Aalborg Handelsgymnasium
Hun forklarer, at i forslaget fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil er der ikke skelnet mellem studieture og studieforløb, hvor studieture typisk er kortere rejser til andre europæiske storbyer, hvorimod studieforløbene er af længere varighed og ofte inkluderer, at eleverne skal følge undervisningen på eksempelvis et college.
Og her vil et loft på egenbetalingen på 3000 kroner få store konsekvenser.
- Her på den internationale linje skal vi snart til England i tre og en halv uge, hvor vi i en del af tiden blandt andet skal være på college og i praktik, og det er jo en del af vores uddannelse, siger Lærke Møller Bornæs.
30.000 kroner på tre år
Hun fortæller, at eleverne på den internationale linje på Aalborg Handelsgymnasium på tre år betaler tre rater a 10.000 kroner for at kunne følge studieforløbene.
- Så vi betaler i alt 30.000 kroner for at kunne gå på den internationale linje, og det hænger jo ikke sammen med et loft for egenbetalingen på 3000 kroner, siger Lærke Møller Bornæs.
Hvad så med de elever, som ikke har råd til at gå på den internationale linje og betale 30.000 kroner for studieture?
- 30.000 kroner er selvfølgelig mange penge, men det er også en prioritering, man tager. Jeg kender nogen, som har taget fritidsjob for at få råd til at komme med på studieforløbene, fordi de vil have denne her uddannelse, siger Lærke Møller Bornæs.
Sammen med Anne-Sofie Bredahl Frederiksen og Trine Vejstrup Lund Hansen står hun bag en underskriftindsamling, hvor de på Facebook foreløbig har samlet godt 800 underskrifter ind imod regeringens forslag om at lave et loft på egenbetalingen.
- Det er ikke bare elever her i Aalborg, der skriver under, men også fra andre steder i landet, og vi er også i kontakt med andre uddannelsesinstitutioner, som har internationale linjer, for det her vil jo ramme alle, siger Lærke Møller Bornæs.
Folketingsmedlem lyttede til elever
Det nordjyske folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard (V) mødtes i formiddag med de tre elever for at lytte nærmere til elevernes frygt for, at deres uddannelse bliver forringet med indførelsen af et betalingsloft, og hun mener grundlæggende ikke, at at staten skal detailstyre ungdomsuddannelserne.
- Jeg tror på, at de enkelte uddannelsesinstitutioner har det bedste indblik i deres elevers behov og muligheder, og derfor tror jeg også på, at de selvstændigt kan sætte passende beløbsgrænser for studieture. Der skal være plads til forskellighed, fordybning og kulturel indsigt på vores uddannelser. Derfor skal vi fra Christiansborg ikke lave regler, der forhindrer at en international linje kan komme længere væk end til et af vores nabolande, siger Anne Honoré Østergaard.