Elevers kunstneriske budskab: Skru ned for tøjforbruget

01:45

Elever fra Østhimmerlands Ungdomsskole udstiller på Kunsten i Aalborg deres kunstprojekt "Handle with care", der udelukkende består af vaskemærker.

Ungdomsskoleelever fra Østhimmerland står bag kunstudstilling med politisk budskab på Kunsten i Aalborg.

Med flere tusinde vaskemærker fra tøj og tekstiler har elever fra Østhimmerlands Ungdomsskole skabt en særlig udstilling på Kunsten i Aalborg.

- Vi vil sætte fokus på, at man skal passe på vores ressourcer. Og produktion af tøj er jo noget af det, der koster mange ressourcer, eksempelvis vand, når det produceres, fortæller Kine Ørsted Jørgensen, der er elev på Østhimmerlands Ungdomsskole.

Det virker lidt urealistisk, fordi jeg aldrig rigtig har forestillet mig, at noget, jeg har lavet, skulle udstilles på et kunstmuseum. Det virker altså lidt underligt.

Anne Pilgaard Jørgensen, Østhimmerlands Ungdomsskole

Hun og resten af eleverne på Mode og Design- samt Kunstlinjen på Østhimmerlands Ungdomsskole havde i dag fernisering på udstillingen med navnet 'Handle With Care'.

- Det virker lidt urealistisk, fordi jeg aldrig rigtig har forestillet mig, at noget, jeg har lavet, skulle udstilles på et kunstmuseum. Det virker altså lidt underligt, siger Anne Pilgaard Jørgensen, der også er en af de unge kunstnere.

Det gennemgående tema i udstillingen er vaskemærkerne fra alt det tøj, som hver dag produceres og købes verden over. Til at supplere kunstværkerne har eleverne samtidig fremstillet særlige faktaskilte, der skal gøre publikum klogere på ressourcespild.

- Vi har ønsket at udfordre eleverne på det kunstneriske, men det har også været for at få dem til at tænke lidt over, hvor meget tøj vi egentlig bruger. Så det er også noget samfundsmæssigt, fortæller underviser på ungdomsskolen Mette-Marie Høy Abildgaard.

Læs også Kronprinsparret besøger Kunsten

Kunsten i Aalborg har tradition for at inddrage børn og unge i deres udstillinger, og det plejer samtidig at tiltrække mange besøgende.

- De her udstillinger, som vi kalder "Jeres vægge", er noget af det populære på museet. Her kan alle på en eller anden måde være med. Og rigtig mange interesserer sig faktisk for, hvad de unge har på hjerte, fortæller Undervisnings- og udviklingsansvarlig ved Kunsten, Peter Juul.

Eleverne fra Østhimmerlands Ungdomsskole har fremstillet 33 forskellige værker, og de kan opleves indtil 16. december.

Forsiden lige nu