880.000 danskere lever med rygsmerter. De fleste bliver behandlet med medicin eller operation, men i manges tilfælde vil smerterne kunne trænes væk. Foto: Iben Hedemann

Endnu bedre fysioterapi på vej til Nordjylland

Aalborg Universitet vil uddanne fysioterapeuter, der kan behandle ryg-og nakkebesvær og på den måde undgå, at patienter ender på operationsbordet.

880.000 danskere lever med rygsmerter. De fleste bliver behandlet med medicin eller operation, men i manges tilfælde vil smerterne kunne trænes væk.

Netop derfor vil Aalborg Universitet fra næste år uddanne fysioterapeuter, som bliver specialiseret i behandling af ryg- og nakkebesvær og led- og muskelgener.

Meget forskning peger på, at træning i mange tilfælde er bedre for patienter med rygsmerter end operationer. Det giver derfor i høj grad mening at klæde vores fysioterapeuter endnu bedre på.

Mette Dencker Johansen, studieleder, Aalborg Universitet

- Meget forskning peger på, at træning i mange tilfælde er bedre for patienter med rygsmerter end operationer. Det giver derfor i høj grad mening at klæde vores fysioterapeuter endnu bedre på, end de er i forvejen, siger studieleder Mette Dencker Johansen fra AAU.  

Kandidatuddannelsen hedder muskuloskeletal fysioterapi, og skal være med til at løfte den behandling sundhedsvæsenet kan give patienterne.

Derudover er håbet, at de studerende kan aflaste almene praksis i Nordjylland, da nyere opgørelser netop viser, at danskerne i større grad opsøger egen læge på grund af smerter fra kroppens muskler og led

- Dimittenderne fra den kommende kandidatuddannelse vil være yderst kvalificerede til at varetage disse funktioner, siger Adjunkt Thorvaldur Skuli Palsson fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU.

Ifølge Aalborg Universitet har både Region Nordjylland, Aalborg Kommune og de alment praktiserende læger givet udtryk for et behov for flere specialister inden for dette område.

Universitetet vil være klar til at tage imod de første studerende i september 2019.