Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer? Svend Erik har talt fugle i 40 år

Dus med himlens fugle - det må man sige, at Svend Erik Mikkelsen er. Han tæller fugle for Dansk Ornitologisk Forening, og det har han sine grunde til.

Han tonser afsted på sin cykel, og det er ikke til at se, at det er 14 år siden, han gik på efterløn. 

Svend Erik Mikkelsen skal afsted på en af sine adskillige fugle-punkttællinger. 

Som punkttæller laver man en rute på mellem 10 og 20 punkter. Ved hvert punkt opholder man sig i fem minutter og noterer alle de fugle, man ser og hører indenfor tidsrammen.

Hvis Svend Erik Mikkelsen ikke kan se fuglene, kan han stadig identificere dem ved at lytte til deres kald. Han ved ikke selv, hvor mange forskellige fugles sang, han kan, men listen over noterede fugle fylder adskillige A4sider.
Hvis Svend Erik Mikkelsen ikke kan se fuglene, kan han stadig identificere dem ved at lytte til deres kald. Han ved ikke selv, hvor mange forskellige fugles sang, han kan, men listen over noterede fugle fylder adskillige A4sider.
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard / TV2 Nord

Fugletæller på fyrrende år

Svend Erik Mikkelsen har været fugletæller for Dansk Ornitologisk Forening i 40 år, og det har han tænkt sig at blive ved med.

-  Vi er i en alvorlig biodiversitetskrise, og jeg mener, at vi mennesker har ansvaret for den levende natur, siger han. 

Punkttællingen er et effektivt værktøj, når man skal kortlægge fugles lokale adfærd, da man let kan se, om en art er i fremgang eller tilbagegang.

Fugletællingerne gør det muligt at følge effekterne af menneskets indvirkning på naturen, og det kan derfor være med til at vise, hvor der skal sættes ind, hvis nogle forhold skal forbedres. 

Det er allerede sket i Hammer Bakker, hvor Svend Erik Mikkelsen blandt andet tæller fugle. Her har Aalborg Kommune fældet et areal med granskov for at give plads til biodiversitet. Det er noget der glæder fugleentusiasten. 

- Det er tydeligt, at den rødryggede tornskade har været i fremgang siden rydningen. Den kan godt lide åbne områder med enkeltstående buske og træer, siger han. 

Flere fugletællere end tidligere

Hos Dansk Ornitologisk Forening har de siden nedlukningen af Danmark i marts sidste år mærket en stigning i interessen for natur og fugleliv. Herunder et øget medlemstal, flere brugere og observationer i DOF-basen og flere deltagere i punkttællingsprogrammet.

Antagelsen er, at den øgede interesse og engagement i fugle og natur skyldes, at der generelt er en øget interesse for naturen i befolkningen, og at folk har fået mere tid til at være ude og engagere sig frivilligt på grund af nedlukningen.

- Vi sætter enormt stor pris på det arbejde, som passionerede og dygtige frivillige udfører i punkttællingsprogrammet, som indgår i et større europæisk observationsprogram. Alt sammen til gavn for fuglenes beskyttelse i sidste ende, skriver Dansk Ornitologisk Forening til TV2 Nord. 

En sund interesse

Svend Erik Mikkelsen tramper videre i pedalerne rundt i Hammer Bakker. I forbindelse med dagens punkttælling cykler han i omegnen af 13 kilometer i kuperet terræn, og han vil ikke have det anderledes.

- Det giver frisk luft og motion, og så er det hjernegymnastik, når man skal lytte og koncentrere sig om, hvilke fugle man hører, og hvor mange der er, siger han og konstaterer:

- Det må være en sund interesse.


Seneste nyt

fra Nordjylland