Et år efter Olivers død: Bente kæmper for at andre ikke skal drukne som hendes søn

Om få dage er det et år siden, at 21-årige Oliver Ibæk Lund faldt i havnen i Aalborg og omkom. Siden Olivers tragiske død er hans mor gået ind i kampen for bedre havnesikkerhed. Hun mener, at Aalborg Kommune har gjort for lidt for at forebygge drukneulykker i havnen.

Der er langt imellem at Bente Ibæk Lund kigger på billeder af hendes søn Oliver. Hun gjorde det meget lige efter ulykken, men nu synes hun, at det er for hårdt.

- Alle dage er præget af Olivers død og af savnet og sorgen, siger Bente Ibæk Lund.

Oliver Ibæk Lund faldt druknede natten til den 4. februar sidste år, da han faldt i Limfjorden. 

Det var ved siden af restaurantskibet Princess Juliana. Ulykken blev filmet af et overvågningskamera. 

Politiet har fortalt Bente, at man på billederne kan se en sort skikkelse snuble og falde i vandet, og at skikkelsen ikke kommer op til overfladen igen.

Mor ønsker mere forebyggelse

Siden den tragiske ulykke har Aalborg Kommune investeret i flere termiske kameraer, der skal være med til at redde folk, der falder i fjorden. Det roser Bente Ibæk Lund, men hun mener, at kommunen også burde gøre mere for at forebygge ulykkerne.

- Redning er jo det sidste, du kan gøre. Der er andre ting, du kan gøre inden. Man kan forebygge på alverdens måder. Det kan være barrierer, eller det kan være hegn. Det er også kampagner om, at man ikke må alene hjem fra byen, siger Bente Ibæk Lund.

Oliver Ibæk Lund blev 21 år.
Oliver Ibæk Lund blev 21 år.

For at forebygge drukneulykker har Aarhus Kommune sat 400 meter hegn op på havnen på strækningen, som er blevet udpeget som farlige af beredskabet. 

Det ønsker den ansvarlige rådmand ikke at gøre i Aalborg. 

Han mener, at det vil lukke havnen inde, og han mener ikke at Aalborg kommune kan udpege særligt farlige steder på havnefronten, med den viden, man har i dag.

- Det, vi har, er et meget komplekst billede af, hvor de her uheld er sket gennem årerne. Det er over en otte-ni kilometer lang strækning alene her på sydsiden af fjorden, hvor uheldene har været i gennem de seneste fem år, som vi har statistik på, sagde rådmand Jan Nymark Rose Thaysen (V) til TV2 Nord den 5. januar i år.

Oliver Ibæk Lund kom gående her på stien vest for Limfjordsbroen, da han snublede og faldt i vandet.
Oliver Ibæk Lund kom gående her på stien vest for Limfjordsbroen, da han snublede og faldt i vandet.
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord

Der hvor Oliver faldt i havnen er der lavet en sti, der ligger lige op af kajkanten. Den havneindretning, mener Bente Ibæk Lund, er farlig.

- Når man vælger at lave en sti sådan et sted, så må du også sørge for, at det ikke er farligt at gå der, så der ikke er en risiko for, at du falder i vandet, siger Bente Ibæk Lund.

Ekspertgruppe skal komme med anbefalinger

Christian Tollund er bestyrelsesmedlem i Rådet for Større Bade- og Vandsikkerhed. Han var i en årrække læge på en redningshelikoter, og sidder nu med i en ekspertgruppe nedsat af Tranportministeriet, der har fået til opgave at komme med bud på, hvordan man får antallet drukneulykker til at falde. 

Han mener også at stien, hvor Oliver faldet i vandet er farlig, men løsningen behøver ikke nødvendigvis være et hegn.

- Jeg mener godt, man man finde andre løsninger, for eksempel blomsterkummer eller andet som også kan pynte i landskabet, men som alligevel giver folk en fornemmelse af, at nu nærmer de sig et eller andet, hvor man skal være lidt på vagt, siger Christian Tollund.

Christian Tollund har været i Aarhus og har ser den hegnsløsning, som de har lavet. Den løsning, mener han, at andre havne kan lade sig inspirere af.

- Man kan jo for eksempel lave et midlertidigt hegn, så det kun er sat op i vintersæsonen, hvor risikoen for at omkomme, når man falder i vandet, er størst.

Myter og fakta

Christian Tollund mener, det er vigtigt at få opklaret, hvad der er myter og fakta, når det kommer til drukneulykker. Han tvivler selv på, om det er rigtigt, at drukneulykker i havnene sker, fordi mænd vil tisse i vandet. Det savner han at se dokumentation for.

Bente Ibæk Lund har selv deltaget i en konference om havnesikkerhed. Hun er glad for, at der er nedsat en ekspertgruppe, for hun mener at drukneulykkerne i Danmark skal analyseres systematisk.

- Det er enormt ærgerligt at bygge havnesikkerhed på synsninger. Der skal ikke tages beslutninger ud fra, hvad jeg synes, eller hvad en politiker synes. Der er data, og der kan søges mere data, som man kan basere beslutningerne på, siger Bente Ibæk Lund.

Musik bringer minder om Oliver

Bente Ibæk Lund er forsat hårdt ramt psykisk, og hun stadig sygemeldt fra sit job. 

Før Olivers død gik hun altid rundt og sang. Det er hun helt holdt op med og i det hele taget gør hun, hvad hun kan for at undgå at høre musik. For der er alt for mange sange, der minder hende om Oliver. Hun håber, at hun med tiden kan åbne billedalbummet med billeder af Oliver uden at savnet og sorgen fylder alt.

Oliver får Bente aldrig tilbage, men hun håber, at hun kan hjælpe med at sætte fokus på havnesikkerhed, så færre skal opleve det, hun og hendes familie har oplevet og stadig gennemgår.

- Det kan ske for hvem som helst. Det kan være alles børn, søskende eller forældre det sker for, siger Bente Ibæk Lund


Seneste nyt

fra Nordjylland