02:19

I Aalborg har kommunen og det lokale renovationsselskab besluttet sig for at hjælpe kommunens borgere af med juletræet. Det sker for at undgå, at de brugte træer ligger og flyder på gader og fortove. Video: Thomas Gaardsmand

Få hjælp til at komme af med juletræet

Juletræer efterladt på gader og fortove. Det er et almindeligt syn i januar, men i Aalborg forsøger de i år at gøre noget ved det.

Borgere i Aalborg Kommune skal kunne færdes sikkert på gader og stræder. Det mener de i Aalborg Forsyning, som i år tilbyder at hente de brugte juletræer.

- Vi har mange gange set, at der flyder juletræer rundt om i det meste af januar. Det er ikke forsvarligt, så i år tilbyder vi at hente juletræerne hjemme hos folk, siger driftleder i Aalborg Forsyning, Kim Andersen.

Aalborg Forsyning henter juletræerne i forbindelse med årets første afhentning af haveaffald. I centrum af Aalborg og Nørresundby bliver juletræerne afhentet fra fortovene den 9. og 10. januar.

- Man kan måske godt sige, at vi forkæler borgerne i Aalborg Kommune lidt på denne her måde, men vi vil gerne undgå, at træerne bare bliver efterladt på gaden, så det har vi besluttet, siger Kim Andersen fra Aalborg Forsyning.

Der er dog to ting, som juletræernes ejere selv skal gøre. De skal save træet midt over og stille det ud til skel, så renovationsmedarbejderne nemt kan håndtere det. Træerne bliver lavet til biobrændsel og bliver derefter til varme i husene i Aalborg Kommune.

Genplantning af miljø-venlige juletræer

I Aalborg Kommune mærker de også en stigende interesse hos borgerne for at holde en mere bæredygtig jul. Flere og flere køber juletræer i potter, og nu har kommunen tilbudt borgerne at plante dem ud på kommunens jord.

- Det er jo det rigtige at gøre. Vi skal plante flere træer, og når man nu kan få et juletræ i potte, så er der flere, som gerne vil det, siger stadsgartner i Aalborg Kommune, Kirsten Lund Andersen.

Indtil videre har kommunen stillet jord til rådighed ved Mulighedernes Park i Skalborg og ved Vester Aslund Plantage. Flere har benyttet sig af muligheden.

- Mange i Aalborg Kommune bor i lejligheder og andre har ikke plads i haven. På denne her måde kan alle hjælpe til med at rejse skov, siger Kirsten Lund Andersen.

Det er stadig muligt at plante sine træer på kommunens jord. Man skal blot selv medbringe en spade, lyder det fra stadsgartneren.