Færre nordjyder får amputeret lemmer

I Region Nordjylland har sygehusvæsenet halveret antallet af amputationer.

På operationsbordet i midten af lokalet ligger Erik Agerthøj. Operationen er vigtig for hans fremtidige liv, da den er afgørende for, om han kan beholde sit ben, eller om det skal amputeres.

- Det er da udmærket, at man kan få et kunstigt ben, men jeg vil da helst beholde mine egne lemmer, siger Erik Agerthøj fra operationsbordet.

Omkring ham arbejder to kirurger og to sygeplejersker. Med stents og ballonudvidelser forsøger de at rense og udvide Erik Agerthøjs blodårer i låret, der er så forkalkede, at hans blodomløb ikke længere fungerer optimalt. 

Region Nordjtlland har succes med at nebringe antallet af amputationer.

Vejen til operationsbordet begyndte i maj, da han fik et sår på sin hæl, som ikke ville hele. Først forsøgte kirurgerne sig med en hudtransplantation, men det stod hurtigt klart, at behandlingen ikke var tilstrækkelig i Erik Agerthøjs tilfælde. 

Derfor er han igen på operationsbordet. Og denne gang er indgrebet ikke bare symptombehandlende men også amputationsforebyggende.

- Han er i en høj risikogruppe, når han mangler blodforsyning ned til hans sår. Han har høj risiko for infektion i hans sår, og så kan det gå rigtig stærkt, forklarer Robert Leusink, specialeansvarlig overlæge for karsektionen på røntgenafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

Region Nordjylland er bedst

Noget tyder på, at Erik Agerthøj kan prise sig lykkelig for, at han er bosiddende i Nordjylland. En ny rapport viser en stigende forskel på andelen af benamputationer i regionerne, hvor Nordjylland klarer sig bedst. Region Nordjylland og Region Hovedstaden amputerer langt færre lemmer end landets øvrige regioner. 

- Det er vi stolte over og glade for. Ikke mindst på patienternes vegne, for det er dem, der virkelig drager fordel af det, siger Christian Nikolaj Petersen, der er speciallæge på afdelingen for karkirurgi på Aalborg Universitetshospital.

I perioden 2016-2018 blev der årligt foretaget 61 amputationer i Region Nordjylland men i perioden 2019-2021 er tallet faldet til 35 årligt. Med undtagelse af Region Hovedstaden er der i de øvrige regioner ikke er noget særligt fald i antallet af amputationer.

Region Nordjylland fremhæver selv, at patienter kan blive set af både ortopædkirurger, karkirurger og sukkersygelæger for at undgå en eventuel amputation.

- Samarbejde er kodeordet, samtidig med at vi har har mulighed for at bruge nogle teknikker, som gør, at vi kan behandle flere patienter, og vi kan tilbyde behandling til nogen, som vi ikke har kunne tilbyde behandling til for bare 10-15 år siden, understreger speciallæge Christian Nikolaj Petersen.

Succes på operationsbordet

Dagens operation går, som den skal. Erik Agerthøj får igen hul igennem til foden.

- Nu har vi lavet en blodforsyning, der går direkte fra hjertet og ned til lysken og ned til hans fod, fotæller overlæge Robert Leusink.

Den 70-årige pensionist fra Ørsø ved Dronninglund undgår dermed at blive amputeret.

- Det er da første skridt, at de har fået det her lukket op. Det er dejligt, smiler Erik Agerthøj fra operationsbordet.

Karkirurg Christian Nikolaj Petersen er glad for at Region Nordjylland kan vise andre det gode eksempel.
Karkirurg Christian Nikolaj Petersen er glad for at Region Nordjylland kan vise andre det gode eksempel.
Foto: Vibe Aagaard

Seneste nyt

fra Nordjylland