Festival for og med hjemløse er i gang for første gang
Rodløs Festival er godt i gang på Nordkraft, hvor der torsdag aften er premiere på teaterstykket Hjemmet, en forestilling med og om socialt udsatte og hjemløse.
Rodløs Festival er navnet på en stor, kreativ festival af, med og for nogle af Aalborgs udsatte borgere. Festivalen foregår på Nordkraft i Aalborg og indeholder både teater, poetry slam, udstillinger, keramikmaling, koncert, jamsessions, valgdebat og meget mere.
Blå Kors, Det Grønlandske Hus, Aalborg Kommune og en lang række lokale kunstnere er gået sammen med en endnu længere række af mennesker, der enten lever eller har levet på kanten af samfundet, om at lave en stor festival.
Forestillingen Hjemmet er et teaterprojekt med socialt udsatte medvirkende fra Aalborg kommune. De fire medvirkende har i samarbejde med skuespiller og instruktør Lars Ditlev Johansen skabt en poetisk performance om hjem eller mangel på samme. De har selv budt ind med livsanskuelser, erfaringer og refleksioner, der sammen har dannet grobund for fortællingerne i Hjemmet.
De fire mænd/kvinde har alle forskellige baggrunde og historier, der vises i glimt på scenen.
Vil fremhæve alt det der er fælles
To af festivalens primære formål er for det første at vise, at de mennesker, der kommer på byens varmestuer, væresteder og andre sociale tilbud, er lige så værdifulde og betydningsfulde mennesker som alle andre og for det andet at give en marginaliseret gruppe muligheden for at bruge sine evner og vise sig selv og omverdenen, hvad de kan.
- Alle de mennesker vi dagligt møder på gaden og på vores væresteder indeholder langt mere kompleksitet og dybde end den udsathed eller hjemløshed, de bærer yderst. Vi vil gerne give dem en stemme og lade deres perskektiver, liv og historier få en plads i rampelyset, siger Helle Maj Clement Lund, der er medarbejder på Blå Kors' værested Hjerterummet i Aalborg og projektkoordinator for Rodløs Festival.
- Vi vil fremhæve alt det, vi har til fælles. Den svære historie indeholder altid et vigtigt perspektiv og nogle universelle følelser. Vi vil dele ud af det, vi ser af styrker, skønhed og livsglæde hver dag hos vores gæster og samtidig støtte dem i at skabe kunst, der fortæller lige præcis den historie, de vil fortælle, siger Helle Maj.
Samarbejde om kunst og kultur
For at give de bedst mulige betingelser til det formål har Rodløs Festival allieret sig med en række kunstnere, skuespillere og forfattere, som siden midten af august har været i gang med at forberede indslag, udstillinger og teaterstykker i samarbejde med brugerne.
Ud over de tre hovedaktører er Teater Nordkraft, Biffen, Musikkens Hus, Kirkens Korshær, Frelsens hær, KFUM´s sociale arbejde og flere andre aktører også med i projektet.
På festivalen bliver der flere interaktive muligheder, hvor man selv kan prøve kræfter med kunsten og også male keramik, der bliver fortællerum, teaterforestilling, udstilling af streetart og fremførelse af poetry slam.
I forbindelse med festivalen bliver der også arrangeret byvandringer, hvor brugere fra byens væresteder i samarbejde med kunstner Alexandra Jönsson har dekoreret forskellige områder i byen, hvor de har overnattet som hjemløse.
- Alle gæster, der kommer til festivalen, vil helt sikkert både blive klogere og få nogle fede oplevelser. Det er god kunst og stærke historier. De fleste af dem, der fremfører eller viser et kunstværk, tager udgangspunkt i deres egen historie. På den måde vil folk ud over den kunstneriske oplevelse også blive mødt af et stærkt budskab og forhåbentlig også få en større forståelse for de her mennesker, siger Helle Maj.
Festivalen er i gang frem til og med lørdag.