LIGE NU:

Flere penge til SOSU Nord: - Jeg fik tårer i øjnene, da jeg læste nyheden

Som led i den nye finanslov får de danske SOSU-uddannelser årligt 80 millioner ekstra til budgettet. En vitaminindsprøjtning, lyder det fra SOSU Nord i Aalborg.

Ketty Stølting trækker dynen ned over Gerdas arm og vikler blodtryksapperatet rundt om over armen, inden hun pumper luft ind i blodtryksmåleren. Gerda er imidlertid en dukke, som social- og sundhedsassistenterne på SOSU Nord bruger til at øve sig på.

Nordjyske Ketty Stølting er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent på SOSU Nord. Og dem bliver der ifølge en prognose fra FOA mangel på i fremtiden. Om ti år vil der således mangle 40.000 sosuassistenter på landsplan og 5.000 i Nordjylland.

Men med den nye finanslov vil rød blok forsøge at imødekomme den udfordring. På den nye lov, er der afsat 80 millioner kroner til de danske SOSU-uddannelser, og SOSU Nord i Aalborg kan se frem til at modtage cirka 8 millioner ekstra hvert år. 

Tiltrængt vitaminindsprøjtning

- Søndag eftermiddag læste jeg denne aftale, og jeg fik helt tårer i øjnene fordi jeg tænker, det er simpelthen helt fantastisk, siger Lene Kvist.

Hun er direktør hos SOSU Nord, og ifølge hende er det en tiltrængt vitaminindsprøjtning, der nu kommer SOSU-uddannelsernes vej. 

For uddannelsen har sine udfordringer. Frafaldsprocenten på SOSU-assistentuddannelsen er på 17 procent, og man vil gerne have, at endnu flere søger ind hvert år. 

- Vi kommer til at se på, hvordan vi kan bruge pengene på den bedst mulig måde, så de får størst effekt, siger Lene Kvist. 

Ifølge hende har man med den nye aftale fået de redskaber, der skal til, for at sikre at uddannelsen kan uddanne endnu flere SOSU-medarbejdere i fremtiden.

- Der kommer stor mangel, hvis ikke der er flere, der uddanner sig. Så det forpligter selvfølgelig også, når man får flere ressourcer, siger hun til TV2 nord. 

Det er et vigtigt job

Længere nordpå i Hjørring har borgmester Arne Boelt allerede nu svært ved at finde nok SOSU-assistenter til at passe de ældre i kommunen. Og han mener, der skal et nyt image til, for at komme ud over nogle af de problemer, der er med at tiltrække elever.

- Det er jo et af Danmarks vigtigste job at passe de ældre mennesker. Og det er ikke sådan, det altid bliver beskrevet.

En oplevelse, Ketty Stølting kan nikke genkendende til.

- Når man er ude i civilsamfundet og fortæller, at man er ved at blive social- og sundhedsassistent er svaret ofte: Nå, er du så ude at tørre røv hele tiden?, siger hun og fortsætter:

- Selvfølgelig er personlig pleje også en del af vores arbejde, men vi har mange andre vigtige opgaver. 

Ketty Stølting er hvert fald glad for sit valg af uddannelse. Hun har cirka et år tilbage, før hun kan kalde sig social- og sundhedsassistent.

- Jeg vil anbefale uddannelsen, til alle der har motivationen for den. For det er ikke en, man kommer sovende til, siger hun.