Flygtninge kommer i job i Aalborg Kommune

75 procent af flygtningene i Aalborg Kommune er selvforsøgende. Opskriften er krav om jobsøgning fra dag ét.

Aalborg Kommune var fra 2015 og i en årrække frem den kommune i Danmark, der modtog flest flygtninge. Det har været en stor opgave, men en statusopgørelse, der netop er blevet behandlet i kommunens Beskæftigelsesudvalg, viser, at 75 procent af flygtningene i dag er selvforsørgende.

Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Ifølge rådmand Mai-Britt Iversen skyldes det i høj grad, at Aalborg kommune har en politik om, at både flygtninge og familiesammenførte mødes med et krav om at skulle søge job, samt deltage i en virksomhedsvendt indsats.

- Fra starten var vi enige om, at vi aldrig måtte begå den fejl at fratage flygtningene ansvaret for at klare sig selv. Kommunens erhvervsliv har været gode til at stille op. Det har gjort, at de ved selvsyn har kunnet se, at der er brug for dem, og at de f.eks. ved at lære dansk eller uddanne sig, kunne komme i job, forklarer rådmand Mai-Britt Iversen.

Samtidig har kommunen været realistisk omkring den tid, det ville tage at få flygtningene i job. Ud af de 75 procent var de 51,4 procent allerede selvforsøgende efter tre år, 71 procent var det efter fem år - og de sidste få procent har taget lidt længere.

Vigtigt at få kvinderne ud på arbejdsmarkedet

Mens 82 procent af mændene er selvforsørgende, er det kun 64 procent af kvinderne. Indsatsen for kvinderne tager også udgangspunkt i en virksomhedsvendt indsats. Siden 2020 har der været et ekstra fokus på de kvinder, der ikke er kommet i gang med noget, reelt er isolerede i hjemmet og slås med store personlige udfordringer:

- Det kan f.eks. være sygdom, psykiske lidelser, traumer kombineret med sociale eller familiære udfordringer. Det er også kvinder, der ikke har nogen arbejdsidentitet eller kompetencer med sig fra hjemlandet. Her arbejder vi gennem et intensivt forløb med, at kvinderne skal finde deres egne styrker og forstå det danske arbejdsmarkedet, fortæller centerchef Betina Trytek fra Job- og Integrationshuset.

Flere flygtninge i 2022

Aalborg Kommune har de seneste år modtaget langt færre flygtninge end for 4-6 år siden. Nu stiger tallet lidt igen. Oprindeligt var det aftalt i KKR, at Aalborg Kommune i 2022 kunne forvente at modtage 24 nye flygtninge samt et ukendt antal familiesammenførte. Men tallet for antallet af flygtninge er opjusteret til 51 eller lidt over det dobbelte. Baggrund er den danske tilbagetrækning og evakuering af afghanske statsborgere.

Her er det vigtigt fortsat at holde fast i principperne for god integration understreger rådmand Mai-Britt Iversen:

- En del har jo heldigvis arbejdet for Danmark og taler f.eks. flere sprog. Selv om vi ved, at der i den medfølgende familie vil være personer med begrænset skolegang og ingen arbejdsmarkedserfaring, så er vi optimistiske. For udover at vi allerede har gode erfaringer med at få flygtninge i arbejde, så har vi lige nu et arbejdsmarked, der mangler arbejdskraft.


Seneste nyt

fra Nordjylland