FNs børnekonvention fylder 30 år

00:26

Fødselaren blev i dag særlig markeret på de skoler, som er udnævnt til rettighedsskoler.

I 2019 fylder Børnekonventionen 30 år. Det er et særligt år for verdens børn og for UNICEF, som globalt bruger anledningen til at give børnene en stemme og fremskynde handlinger, der kan opfylde børns rettigheder. Børnekonventionen er den mest ratificerede traktat i historien. Der er universel opbakning om børns rettigheder. Men konventionen er stadig langt fra virkelighed for alle børn, og børns rettigheder brydes hver dag.

Rettighedsskoler

Sidste år blev Herningvej Skole i Aalborg Øst udpeget til såkaldt rettighedsskole, og det betyder at skolen forpligtiger sig til, at gøre eleverne opmærksom på deres rettigheder. I anledning af jubilæet i dag kunne eleverne hele dagen aflevere kuverter, hvori de enten tegnede eller beskrev deres drømme for fremtiden. Kuverterne bliver senere lagt frem på Trekanten i Aalborg Øst, hvor man så kan læse om, hvad skoleeleverne på Herningvej Skole drømmer om.

00:25 Luk video

I forbindelse med udnævnelsen til rettighedsskole nedsatte skolen et rettighedsudvalg bestående af elever og lærer, som bl.a. skal forsøge at komme mobning til livs på skolen.

- For mig betyder det, at vi alle har det godt. Det var nogle gode regler, der blev lavet for 30 år siden, siger medlem af rettighedsudvalget Botan Ahmad fra 6.B på Herningvej Skole.

- For mig betyder børnekonventionen, at det er noget vi kan hjælpe børn med i hele verden, så de kan finde deres rettigheder og finde ud af hvad de kan i verden. Så de kan blive beskyttet mod andre som vil gøre dem noget ondt, siger medlem af rettighedsudvalget Adnan Huremovic fra 7.B på Herningvej Skole.

Illustration: Unicef

Barndommen i dag ser ifølge UNICEF, der er FNs børneorganisation, meget anderledes ud end i 1989: globale tendenser som digitale teknologier, klimaforandringer, langvarige konflikter, migration, urbanisering og nye forventninger til børn og unge ændrer barndommen hurtigt.

- 30-års dagen giver en unik mulighed for at genskabe håbet, visionen og engagementet, som førte til vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989. Vær med til at give børnene en stemme, lytte og sammen realisere det løfte, som verden har givet til nutidens og fremtidens børn. For alle verdens børn, skriver UNICEF på børneorganisationens hjemmeside.

Forsiden lige nu