Fødeafdeling dropper engangsplast og forventer CO2-reduktion på 20 procent

Fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital har et mål om at reducere sit CO2-aftryk med 20 procent ved at erstatte engangsartikler af plast med flergangsløsninger af tekstil.

Plastkitler, inkontinensstykker og vuggeovertræk af plast er fortid på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital. 

Afdelingen har nemlig valgt at erstatte en række produkter, der er lavet af engangsplast, med produkter lavet af tekstil.

Under navnet "grøn familiestart" har fødeafdelingen på det nordjyske hospital i samarbejde med De Forenede Dampvaskerier (DFD) iværksat et projekt, som skal være med til at reducere afdelingens CO2-aftryk med 20 procent i løbet af et år.

- Vi er kommet rigtig langt takket være et tæt samarbejde med DFD og den regionale vaskeribrugergruppe. Med udgangspunkt i vores behov, har vi fundet løsninger, og der er udviklet genanvendelige produkter, siger vicechefjordemoder Line Hundebøl Nielsen fra Aalborg Universitetshospital.

Indsatsen på fødeafdelingen i Aalborg er en del af Region Nordjyllands samlede bæredygtighedsindsats, hvor man blandt andet arbejder på at mindske forbruget af engangsartikler og finde flere cirkulære alternativer.

- Vi er meget begejstrede over, hvor langt vi er nået på bare én afdeling. Det giver motivation til at fortsætte det gode samarbejde, og der er uden tvivl masser af potentiale for at gøre kunsten efter på nogle af hospitalets mange andre afdelinger - og ikke mindst på resten af landets hospitaler, siger Kirsten Riis, som er markedschef i DFD.

De nye tekstilovertræk til vuggerne sparer afdelingen i Aalborg for betydelige mængder af plast.
De nye tekstilovertræk til vuggerne sparer afdelingen i Aalborg for betydelige mængder af plast.
Foto: De Forenede Dampvaskerier

Plast erstattes af tekstil

Der er blevet skåret markant ned på forbruget af produkter lavet af plast på fødeafdelingen. Ved hver fødsel blev der tidligere i gennemsnit anvendt otte plastunderlag, der alle blev smidt ud efter en enkelt gangs brug. Med mere end 3500 fødende om året brugte afdelingen godt 28.000 stykker plast på årlig basis alene til dette formål.

I dag er engangsstykkerne skiftet ud med vaskbare inkontinensstykker, som er små, vandtætte tekstilstykker, der kan vaskes op til 75 gange og dermed anvendes betydeligt flere gange end stykkerne af plast.

Også til de nyfødtes vugger blev tidligere anvendt plast. I dag bruger afdelingen i stedet genanvendelige tekstilovertræk, ligesom man har skiftet plastposerne ud med stofmuleposer og taget nye kitler med væskebarriere i brug. Det reducerer jordemødrenes behov for at skifte tøj markant.

I dag er engangsstykkerne af plast fortid. De er nemlig blevet skiftet ud med vaskbare inkontinensstykker - små vandtætte tekstilstykker, der kan vaskes op til 75 gange.
I dag er engangsstykkerne af plast fortid. De er nemlig blevet skiftet ud med vaskbare inkontinensstykker - små vandtætte tekstilstykker, der kan vaskes op til 75 gange.
Foto: De Forenede Dampvaskerier

Chefjordemoderen ser et stort potentiale for andre hospitalsafdelinger.

- Vi håber, at andre bliver inspirerede til at kigge på eget forbrug og skifte til genanvendelige artikler. Der er rigtig meget at vinde, og det er utroligt givende at samarbejde med gruppen fra DFD, der ser helt anderledes på vores forbrug, siger Line Hundebøl Nielsen og fortsætter:

- Vi har fået fokus på hvor meget materiale og medicin, vi udleverer i plastikposer. Det udleveres nu i genanvendelige stofposer. Måske en lille ting, men vores forbrug af plast går kun en vej, og det er nedad.


Seneste nyt

fra Nordjylland