LIGE NU:

Første hammersving: Fra faldefærdig spejderhytte til moderne plejehjem

Onsdag blev de første mursten smadret på Markusgården i Aalborg. Dermed er forvandlingen fra faldefærdig bygning til moderne plejecenter officelt skudt i gang.

Det er en lang historie, der knytter sig til Markusgården i Aalborg. Bygningen, som i sin tid blev opført af Markus Stiftelsen, har både fungeret som forsamlingshus og spejderhytte, men nu er det snart slut med den efterhånden noget faldefærdige bygning på hjørnet af Bonnesensgade og Fyensgade. 

Ældre- og handicaprådmand Jørgen Hein (RV) fik lov til at svinge hammeren for første gang og dermed markere begyndelsen på den proces, der skal blive til Aalborg Kommunes nyeste plejecenter. Centret skal efter planen stå færdigt i november 2021, og kommer ligesom den nuværende bygning til at hedde Markusgården. 

Snart er den faldefærdige bygning her på hjørnet af Bonnesensgade og Fyensgade i Aalborg fortid. Foto: Anders Hestbæk
Snart er den faldefærdige bygning her på hjørnet af Bonnesensgade og Fyensgade i Aalborg fortid. Foto: Anders Hestbæk
Foto: Anders Hestbæk

Erstatter Lollandhus 

Plejecentret Markusgården kommer til at erstatte det nuværende Lollandhus, som ikke længere vurderes at være egnet til plejeboliger. 

- Det er nogle små og utidssvarende boliger, vi har. Vi vil gerne have noget, der er moderne og funktionelt på en anden måde, end hvad vi kan mønstre i dag, fortæller Tina Olsen, som er leder af Lollandhus, og som også kommer til at skulle lede det nye Markusgården, når det står færdigt.

Markusgården kommer til at have i alt 73 plejeboliger fordelt på fem etager. Boligerne kommer til at have egen altan, og på toppen bliver der indrettet en tagterrasse til beboerne. Alle boliger i byggeriet kommer til at være egnet til borgere, der lider af demens. 

- Vi får nogle moderne og tidssvarende boliger med lys og luft. Ikke mindst får vi bedre udendørsmuligheder for beboerne. Vi får altaner og tagterrasse, og det har vi ikke i dag. Så vi får meget større muligheder for beboerne, fortæller Tina Olsen.

Tager mursten med

Selvom planen er, at den gamle bygning snart er helt jævnet med jorden, så kommer en del af den alligevel til at være repræsenteret på plejecentret. En af de gule mursten, som onsdag blev slået løs fra den gamle bygning, bliver nemlig gemt. Den skal udstilles i en montre på det nye plejecenter. 

- I respekt for bygningen her, så vil vi gerne have en sten med. For vores plejehjem kommer jo også til at hedder Markusgården, siger Tina Olsen.