LIGE NU:

Forskning skal sætte turbo på genbrugsplast

Der kan genanvendes langt mere plast i fremtiden, hvis der bliver udviklet bedre metoder til at teste kvaliteten af genbrugsplast.

Et nyt projekt på Aalborg Universitet skal skabe ny viden og øge genbrug af plast markant.

Den største forhindring for at genanvende plast i dag er, at der ikke findes test og modeller, som præcist beskriver egenskaber og kvalitet af genbrugsplasten.

- Mange virksomheder kunne sagtens genbruge store mængder plast. Der er et enormt potentiale. Men uden at kende genbrugsplastens helt præcise egenskaber såsom holdbarhed og styrke kan de heller ikke garantere produkternes kvalitet, og derfor lader de være. Det problem vil vi nu løse, siger projektdirektør og professor Jesper de Claville Christiansen fra AAU i en pressemeddelelse.

Forskerne bag skal udføre en lang række forsøg – for eksempel kan de undersøge, hvordan plasten reagerer i et bestemt kemisk miljø, eller hvordan den bliver påvirket af temperatur og slag.

Resultaterne skal bruges til at finde en metode, hvor man med få udvalgte test hurtigt kan vurdere, om materialet lever op til den standard, der kræves.

Løgstør-virksomhed ser stort potentiale

Ved LOGSTOR i Løgstør, der er med i projektet, regner man med at kunne genanvende flere tusinde tons plast ved hjælp af målrettede test.

Et fjernvarmerør fra LOGSTOR er designet til at kunne holde mellem 50 og 100 år, så garanti for holdbarhed og funktionalitet er afgørende for, at virksomheden kan bruge mere genbrugsplast end i dag.

- Plast er en særdeles vigtig råvare som vi ønsker at anvende ansvarligt i vore produkter til distribution af grøn energi, vi har derfor også visionen, at vi vil optimere vore processer og produkter til at indgå i det cirkulere kredsløb for på sigt at kunne genbruge alle produkter. Dette projekt vil bane vejen, siger Senior Director fra LOGSTOR Martin Lindgaard Pedersen.

Projektet løber over fire år og er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Grundfos, AVL, LOGSTOR og Plastic.

Det er støttet af Innovationsfonden med 14 millioner kroner.

20_percent

play Fitnesscentre fravælges på grund af coronapas

20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Bålhøj Festival

Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

20_percent

play Fitnesscentre fravælges på grund af coronapas

20171105-164508-3_46Mb

Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Til forsiden

Til forsiden