Forskning slår fast: Naboer til eternitfabrik har øget risiko for kræft
Tidligere elever på fire skoler i Aalborg har syv gange større risiko for at udvikle lungehindekræft end resten af befolkningen, lyder det fra forskere på Aalborg Universitetshospital. Det er asbest fra Dansk Eternit Fabrik. der er kilden til den forstørrede risiko hos elever født mellem 1940 og 1970.
Tidligere naboer til fabrik i Aalborg har syv gange så stor risiko for at få kræft. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitetshospital.
Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital konkluderer, at tidligere naboer til Dansk Eternit Fabrik i Aalborg har syv gange så stor risiko for at få lungehindekræft som normalt.
Forskningsprojektet har undersøgt mere end 12.000 personer, født i perioden 1940-1970, som har gået på en af de fire skoler, der lå tættest på eternitfabrikken. Det fremgår af en pressemeddelelse fra universitetshospitalet.
De fire skoler er Alléskolen, Sønderbroskolen, Vejgaard Vestre Skole og Østermarken Skole - alle under en kilometer fra eternitfabrikken.
Af de godt 12.000 tidligere skoleelever fra området, havde 38 udviklet kræftformen malignt mesotheliom, hvoraf lundehindekræft er den mest udbredte. Det svarer til en forekomst, der er cirka syv gange større, end hos den tilfældige jævnaldrende sammenligningsgruppe.
- Malignt mesotheliom er en sjælden sygdom med ca. 140 nye tilfælde årligt. Risikoen for at få sygdommen er ca. 2-3 tilfælde pr. år pr. 100.000 danskere. Der er ingen måde at finde ud af, om man har sygdommen, før den giver symptomer, og man kan desværre ikke gøre noget for at undgå, at sygdommen bryder ud, fortæller Øyvind Omland, professor på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, der er en af bagmændene bag undersøgelsen.
Vi kan desværre ikke gøre de syge raske igen, men samfundet bør tage ansvaret på sig og give dem en godtgørelse.
Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse
Øyvind Omland understreger i forbindelse med forsikningsprojektets offentliggørelse, at man skal henvende sig til sin læge, hvis man ved, at man har været udsat for asbest, og har symptomer i form af brystsmerter og vejtrækningsbesvær eventuelt med vægttab, hoste, træthed og feber.
Ofre bør modtage erstatning
Hos Kræftens Bekæmpelse ser man på resultatet fra forskningsprojektet med stor alvor.
- Det er en meget ulykkelig sag, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.
Også han understreger, at risikoen for at blive syg er meget lille, men at sygdommen er meget alvorlig for dem, der bliver ramt.
Ifølge Jesper Fisker bør de ramte tilkendes en økonomisk erstatning, selvom der ikke er direkte ansættelsesmæssig forbindelse til arbejspladsen.
- Vi kan desværre ikke gøre de syge raske igen, men samfundet bør tage ansvaret på sig og give dem en godtgørelse, siger Jesper Fisker.
I dag kan personer, der får malignt mesotheliom, fordi de er blevet udsat for asbest på deres arbejde, få en økonomisk erstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Dertil er godtgørelsen til ægtefæller/partnere og børn af asbestarbejdere på 170.000 kroner.