Forsømt i årevis: Nu sker der endelig noget
Museet er faktisk hvidt. Det har i flere år bare ikke kunnet ses. Men nu sker der endelig noget.
Museet på Lindholm Høje er én af Nordjyllands største turistattraktioner. Facaden skulle egentlig fremstå kridhvid, men den er nu en blanding af grå, rød og grøn.
Det er knapt et år siden, TV2 Nord bragte et indslag om museet på Lindholm Høje, der, også dengang, var fuldt dækket til i misfarvende alger, til stor frustration for museet og restauratøren i huset.
Det er nemlig kommunen, der skal stå for den udvendige vedligeholdelse af bygningen. Og i mange år har de forsømt deres opgave, mener museumsdirektøren for Nordjyske Museer.
- Det skal stå knivskarpt i hvid, og det er simpelthen ikke værdigt, at det ser ud, som det gør nu. Ydervæggene er dækket af grønne, røde og grå alger, som skæmmer bygningen, sagde museumsdirektør Lars Nørbach dengang.
Men nu sker der endelig noget.
For efter TV2 Nord bragte indslaget i juli 2023, har kommunen fundet midler til at finansiere en algerens på bygningen.
- Det er da fint, men det er kun en midlertidig løsning, lyder det fra museumsdirektøren.
Langt fra nok
Ifølge Lars Nørbach skal facaden nemlig rensens én gang hvert tredje-fjerde år for at holde ydervæggene nogenlunde hvide. Og hver gang er det en kamp at få kommunen til at gøre det.
Denne gang kom den økonomiske støtte kun, fordi museet lagde et pres på kommunen gennem medierne.
Sidste år foreslog Aalborg Kommune nemlig, at museet selv kunne betale for at få facaden renset. Det ville koste omkring 130.000 kroner. Kommunen mente, der var meget andet at bruge deres penge på.
- Vi følger en politisk prioriteret rækkefølge for vedligehold, hvor, for eksempel, huller i et tag og skimmelsvamp kommer før algebelægning på en hvid bygning. Her er der tale om kosmetisk vedligehold, som ikke truer bygningen, og som derfor bliver prioriteret lavt lige nu, forklarede bygningschef Peter Munk fra AaK Bygninger i Aalborg Kommune dengang til TV2 Nord.
Men den regning ville Lars Nørbach ikke betale. Han stod fast på, at det var kommunens ansvar.
- Efter lidt tid blev vi pludselig bedt om at søge en pulje i kommunen. Det gjorde vi, og på den måde fik vi så alligevel penge til at kunne rense facaden en enkelt gang, fortæller Lars Nørbach.
Lindholm Høje rummer, ud over museet, også verdens største udgravede begravelsesplads fra vikingetiden. Hvert år besøger omkring 30.000 gæster museet, halvdelen af dem er fra udlandet.
- Det er dejligt, det bliver gjort her op til sommersæsonen. Nu møder vores gæster forhåbentlig en pæn, hvid bygning et par år endnu, siger Lars Nørbach.
TV2 Nord prøver at få en kommentar fra bygningschef Peter Munk fra Aalborg Kommune.
Se nye billeder fra museet i galleriet herunder: