LIGE NU:

Først i Danmark: Efter langt tilløb kommer selvkørende bus snart på vejen

Den selvkørende bus, som i efterhånden meget lang tid har været bebudet kørende på Astrupstien i Aalborg Øst, er kommet et væsentligt skridt nærmere.

Det lyder halvkedeligt og ret uhåndgribeligt, men at der nu er sendes et udkast til en bekendtgørelse om Aalborg Kommunes forsøg med en førerløs bus i høring er et vigtigt skridt mod, at projektet bliver til virkelighed.

Forhåbningen e,r at en selvkørende shuttlebus skal servicere borgerne i Aalborg Øst og køre i pendulfart Astrup- og Jerupstien mellem Skallerupvej i nord og Tornhøj i syd - en strækning på 2,1 kilometer med 10 stop undervejs.

Det er Vejdirektoratet, der har udfærdiget forslaget til en bekendtgørelse om den selvkørende bus, og det skal nu sendes i offentlig høring i fire uger, inden det skal behandles politisk i Transportministeriet og i Folketingets Transport- og Boligudvalg.

Planer siden 2017

Planerne om at sætte en selvkørende bus i rutefart i Aalborg Øst har været offentligt kendte siden 2017, og planen var dengang, at bussen skulle køre sin første tur med passagerer i midten af 2018.

Nu siger kalenderen så august 2019, og bussen står ganske stille i receptionen i By- og Landskabsforvaltningen i Nørresundby, hvor den gør et fremragende stykke arbejde som blikfang.

Sagt med andre ord er processen omkring den selvkørende bus trukket ud, men alt tyder dog stadig på, at Aalborg-forsøget bliver det første i landet.

Hos Vejdirektoratet har man nemlig blot et andet selvkørende projekt under behandling, og stort set alt skal gå galt, hvis det overhaler Aalborg-projektet indenom.

- Man er blevet klogere

Hos Vejdirektoratet peger afdelingsleder Andreas Egense på to årsager til, at processen omkring den selvkørende bus er trukket ud.

- Den ene årsag er, at der er tale om ny teknologi og en helt ny ordning, og så er den anden, at man er blevet klogere undervejs i processen, forklarer Andreas Egense.

Det spørgsmål, der lurer, er så, om man fra starten af har været for ambitiøse i forhold til at få bussen på vejen, og det nikker afdelingslederen delvist ja til:

- Man er blevet klogere på, hvad bussen kan og i særlig grad, hvad den ikke kan - og så har man justeret ambitionsniveauet efter det, siger Andreas Egense.

Bliver lettere for andre

At det har taget så lang tid at komme igennem processen med den selvkørende bus i Aalborg Øst har dog en positiv sidegevinst. Fremtidige ansøgninger om lignende projekter kommer hurtigere igennem.

- Ansøger (Aalborg Kommune red.) og vi som myndighed har været igennem en læringsproces, så vi er blevet klogere, og det tager vi naturligvis med os i det fremtidige arbejde, siger Andreas Egense.

Information om høringen kan findes HER