LIGE NU:

Fotohandler: - Kommunen tager brødet ud af munden på os

Aalborg Kommune vil give borgere mulighed for at få taget pasfoto på Borgerservice. Det har fået fotohandlere til at reagere.

Magistraten i Aalborg Kommune med borgmesteren i spidsen har besluttet, at der fra senere på foråret vil være mulighed for at få taget foto på Borgerservice, når der skal laves personlig billedlegitimation som for eksempel et pas. Indtil nu har borgere været nødt til at få lavet pasfoto hos fotohandlere, inden de møder op på Borgerservice.

- Borgmesteren tager brødet ud af munden på os, og det er ikke rimeligt. Jeg synes ikke, at det er fair, at jeg skal konkurrere med kommunen, siger Jes Bo Asmussen, som er fotohandler i Click på Boulevarden i Aalborg.

Fotohandleren siger, at godt 20 procent af omsætningen i forretningen kommer fra pasfoto. Hvis han mister den opgave, svarer det til en fuldtidsstilling i butikken. Han får opbakning fra Venstre i Aalborg Byråd.

- Det her er kommunalt opgavetyveri. Nu risikerer vi, at flere butikker i Aalborg Centrum bliver nødt til at lukke, og at butiksmedarbejdere mister deres arbejde, siger Daniel Borup, der er byrådsmedlem for Venstre i Aalborg Kommune.

Borgerservice i Aalborg Kommune håndterer godt 40.000 pasfotos om året. Med det nye system kan borgere selv tage billedet på standere i Borgerservice, som de logger sig ind på med NemID.

- Vi har fået klare instrukser fra både Rigspolitiet og Justitsministeriet om, at vi skal stramme op på sikkerheden omkring udstedelse af pas i kommunerne. Der har været flere forsøg på snyd med fotos, og det skal vi selvfølgelig forsøge at forhindre. Og så vil vi også gerne give borgerne den bedste service, siger den socialdemokratiske borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen.

Venstre vil nu forsøge, at få borgmesteren og magistraten til at lave beslutningen om, men det afviser borgmesteren.

- Vi har diskuteret det her rigtig længe, så nu holder vi fast i den her beslutning. 81 ud af de 98 danske kommuner tilbyder fotografering i Borgerservice. Det er på tide, at Aalborg kommer med, siger Thomas Kastrup-Larsen.