Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra drømmehus til vådt mareridt: - Jeg frygter for mine børns ve og vel

Christian Straszek føler sig klemt mellem bygherren og kommunen.

Christian Straszek er utryg hver gang det regner kraftigt. For så fosser vandet ned ad vejen og grøfterne ved siden af huset fyldes med vand. Og han får ingen hjælp fra hverken bygherre eller kommunen.

Mandag 17. maj regnede det en del over byen Godthåb syd for Aalborg. Her flyttede familien Straszek i 2019 ind et nybygget hus, som de havde købt på projektstadiet året før.

- Det var en god prisramme, det var nyt og vedligeholdelsesfrit, så det var noget, vi godt kunne li’, siger Christian Straszek, der til daglig er ph.d.-studerende på Aalborg Universitet.

Denne majdag besluttede han sig for at optage konsekvenserne af den regn, der faldt over hans hus.

Se videoen her: 

Christian Straszeks optog vandmasserne omkring sit hus en majdag i 2019.

Som det ses på videoen, løb vandet ned ad vejen, grøfterne i vejkanten blev fyldt til randen, og i bunden af vejen endte vandet i en indkørsel og dannede en sø, der slikkede sig op ad soklen.

- Jeg har kæmpet en umulig kamp med både bygherren og Aalborg Kommune for at få dem til at erkende problemet, og få det fikset, siger Christian Straszek.

Jeg frygter jo egentlig for mine børns ve og vel på daglig basis. Jeg er simpelthen så bange for, at der er nogen, der falder ned i de her trug og slår sig gevaldigt

Christian Straszek

Godkendt af kommunen

Da han og konen Mette i 2018 besluttede sig for at købe et hus på Fenris Allé i Godthåb, stod der i salgsmaterialet, at der skulle etableres privat regnvandsopsamling på vejen.

- Ud fra de billeder, vi har fået, så kom det til at se ud som et helt almindeligt villakvarter, siger Christian Straszek. Parret har to små børn på henholdsvis to og fire år.

Men hvad parret ikke vidste var, at bygherren allerede på det tidspunkt havde afleveret et forslag til, hvordan regnvandet skulle afledes fra familien Straszeks hus – og de otte øvrige huse på vejen – på en måde, der adskilte sig væsentligt fra salgsmaterialet. Og i øvrigt på en måde, der var i strid med lokalplanen.

- Alligevel kunne jeg via aktindsigt læse, at Aalborg Kommune i januar 2019 på uforsvarlig vis tilkendegav over for bygherren, at LAR-anlægget (lokal afledning af regnvand, red.) var godkendt, da kommunen ikke havde yderligere kommentarer til den fremsendte løsning, siger Christian Straszek.

Klimasikret metode

LAR-anlæg er en anderledes måde at skille sig af med regnvand på end den traditionelle, hvor det sker via kloaksystemerne. LAR-anlæg handler om at få noget af regnen til at sive ned i jorden og etablere et opsamlingssted, hvor regnvandet kan blive ført hen og væk, hvis det er nødvendigt.

- Det er noget, vi er nødt til at gøre mere af i fremtiden. LAR er en af de måder, vi skal prøve at kæmpe imod klimaforandringerne, siger Michael Rasmussen. Han er professor på Aalborg Universitet på Institut for Byggeri og Anlæg. Og ekspert, når det drejer sig om afledning af vand.

Professor Michael Rasmussen har set forholdene på Fenris Alle, og mener løsningen er uacceptabel. Foto: Caspar Birk

TV2 Nord har bedt ham om at kigge på LAR-anlægget i Godthåb.

- Normalt når man snakker om LAR, så prøver man at holde mængden af befæstede arealer nede, så vand kan sive ned via græsplæner og alle grønne områder i det hele taget. Her har man valgt nærmest den omvendte strategi, siger Michael Rasmussen.

2-års hændelse

Eksperten har også set videoen optaget af Christian Straszek, og han har trukket data i forhold til det regnvejr, der ramte Godthåb den dag, og det svarer til en såkaldt 2-års hændelse.

- Det er under den type regn, vi dimensionerer traditionelle afløbssystemer fra, så ja, der kan den her løsning ikke klare den samme belastning, siger Michael Rasmussen, der af samme grund kalder løsningen i Godthåb for ”uacceptabel”.

Problemerne er dog ikke kun de store trug ude foran husene, der ikke kan optage den samme mængde vand, som kloaksystemer kan. Beboerne på vejen har også fået sig en ubehagelig og uventet ”gave” i haven.

Christian Straszek frygter for sit hjem, hver gang det trækker op til regnvejr. Foto: Caspar Birk

- Vi havde en planeret have som beskrevet i salgsopstillingen. Vi var klar til at lægge græs og sætte en hæk. Lige pludselig kom bygherren med gravemaskiner og gjorde haven fuldstændig skæv og deform. Samtidig fik vi så den her vold, siger Christian Straszek og peger på forhøjningen langs med den nysatte hæk.

Volden er også en del af LAR-anlægget. Heller ikke den model imponerer eksperten.

- Det virker som om, de tager afledning på egen grund alt for bogstaveligt. Man burde investere i et areal, hvor man kunne lede vandet hen og så lade det nedsive dér i stedet for, at der nødvendigvis behøver at være klart vand i baghaven, siger Michael Rasmussen.

Bor ulovligt

Christian Straszek har nu kæmpet i halvandet år. Bygherren ønsker at overdrage LAR-anlægget til beboerne på vejen, men de har nægtet at overtage det i sin nuværende form. De er til gengæld alle flyttet ind, selvom kommunen ikke har givet en såkaldt ibrugtagningstilladelse. Så de bor der faktisk ulovligt.

- Vi føler jo lidt, at vi er klemt og glemt mellem to parter, fordi når vi går til bygherren, så siger de ”vi har nedsivningstilladelse” og henviser til nedsivningstilladelsen, hvori der i øvrigt står, at de skal dokumentere, at det virker. Og det har vi jo dokumentation for, at det ikke gør. 

- Når vi så beder kommunen om at trække den her nedsivningstilladelse tilbage, jamen så siger de: ”Der er givet nedsivningstilladelse. Der er ikke noget at gøre”. Som borger i Aalborg Kommune kan jeg simpelthen ikke acceptere, at man har den tilgang, siger Christian Straszek.

Ingen interviews

TV2 Nord ville selvfølgelig gerne have interviewet både Aalborg Kommune og bygherren, men ingen af parterne har ønsket at stille op til interview. Miljørådmand Lasse Olsen (EL) har i et skriftligt svar oplyst, at han er bekendt med, at ”der er problemer med det anlæg (…) som bygherren har søgt tilladelse til, men som endnu ikke er færdiggjort.”

Miljørådmand Lasse Olsen fra Enhedslisten oplyser, at kommunen oprindeligt havde foreslået en anden løsning. Foto: Jesper Lange

Rådmanden skriver desuden, at ”Miljø- og Energiforvaltningen havde anbefalet bygherren en anden løsningsmodel, som fagfolkene i forvaltningen vurderer ville være bedre, men bygherren valgte at gå en anden vej.” Dog fremgår det af det skriftlige svar fra rådmanden, at ”det anlæg, der søges om, kan håndtere fremtidens øgede nedbørsmængder. Her er vurderingen, at dette er godtgjort.”

Bygherren SennenBolig fra Kolding afviser, at LAR-anlægget ikke er færdiggjort. Ydermere tager selskabet afstand fra rådmandens udmelding om, at kommunen havde anvist en anden løsning.

SVAR FRA BYGHERREN

"Projektet er udført iht. Byggetilladelsen (veje og huse) og iht. Nedsivningstilladelsen (LAR) – begge dele er godkendt af Aalborg Kommune. Jeg er ikke bekendt med, at kommunens fagfolk har anbefalet os en anden løsning – desuden så er LAR som nævnt godkendt af Aalborg Kommune. 

Den valgte løsning er ad flere omgange afstemt med Aalborg Kommune. Hvis de dengang ville anbefale en anden løsningsmodel, synes jeg da, at de skulle have sagt det i stedet for at komme med en sådan påstand nu, hvor anlægget er lavet iht. til deres godkendelse. 

Hvis kommunen mener, at anlægget ikke er færdiggjort, synes jeg da de skulle fortælle os det. Mig bekendt så har kommunen ikke været på pladsen siden den 16/3-2021", skriver administrerende direktør og medejer Bent Graungaard.

Nervøse trækninger

Professor Michael Rasmussen mener, at Aalborg Kommune skal træde i karakter.

- De bør sætte sig ned med beboerne og bygherren og finde en model, der fungerer for alle parter. Når man gerne vil vise, at vi kan noget her i Aalborg med lokal nedsivning af regnvand, så skal man løse den her slags problemer. Vi skal ikke have, at folk føler, at de har ”købt katten i sækken”, siger Michael Rasmussen og påpeger, at han godt kan forstå, hvis beboerne føler sig utrygge ved den situation, de er havnet i.

Dét kan Christian Straszek bekræfte.

- Jeg tror, at vi alle sammen har udviklet nogle nervøse trækninger, når vi sidder på arbejde og ser en sky gå for. For vi ved ikke, om vores fundament står i vand eller om det hele er skyllet væk, når vi kommer hjem, siger han.

Udklip fra Christian Straszeks optagelser af hjemmet i vand.

Bekymring for børn

Christian Straszek har også en anden bekymring i forhold til trugene. De er uafskærmede, der er ingen kantsten, de er dybe, og drænrørene, der leder vandet fra trug til trug, har skarpe metalkanter.

- Jeg har flere gange udtrykt bekymring i forhold til risiko for personskade og risiko for materiel skade, hvis man kører ned i dem, hvilket en lastbil har været meget tæt på. Jeg har fået at vide, at de trafikale forhold er godkendt og accepteret af myndighederne, men når jeg så beder om dokumentation, er der lige pludselig ikke en godkendelse. 

- Det gør da mig enormt utryg, at det er en adfærd, man accepterer. Og i særdeleshed, når jeg også får at vide, at politiet har været her, og de heller ikke kan godkende det, fordi det er for farligt, siger Christian Straszek, der af samme grund også er bekymret på sine – og andre - børns vegne.

Disse drænrør ligger uafskærmet, så man kan ramme hovedet ned i dem, hvis man falder ned i trugene.

- Jeg frygter jo egentlig for mine børns ve og vel på daglig basis. Og i særdeleshed, når jeg siger ja til nogle legeaftaler her på vejen, hvor de kan cykle eller køre på løbehjul, for det er helt oplagt. Vi bor på en lukket vej, men jeg er simpelthen så bange for, at der er nogen, der falder ned i de her trug og slår sig gevaldigt, siger Christian Straszek.

Se hele TV-indslaget om det våde mareridt her:


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Artiklen opdateres med reaktioner fra Aalborg-lejren.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.