LIGE NU:

Fra server til radiator: Virksomhed sender overskudsvarme direkte ud til forbrugerne

Teknologiselskabet Asetek sender nu virksomhedens overskudsvarme direkte ud i fjernvarmenettet.

Der er masser af potentiale at hente i den overskudsvarme, datacentre genererer. Det viser de første erfaringer fra et miniprojekt, der i dag er sat i gang i Aalborg.

Teknologivirksomheden ASETEK har fået koblet sine vandkølede servere fra sit datacenter til byens fjernvarmenet. Dermed ledes overskudsvarmen direkte ud til forbrugerne.

Projektet har allerede fået opmærksomhed., for selvom demonstrationsprojektet i Aalborg Øst kun opvarmer syv husstande, så er potentialet fuld opvarmning året rundt af alle husstande i Aarhus, Aalborg og Odense, hvis hyperscale datacentre som Google, Apples og Facebooks blev koblet til fjernvarmen på samme måde som Asetek – uden behov for fordyrende varmepumper.

- Det er afgørende, at vi i Danmark får inkluderet de kommende datacentre i den grønne omstilling på en energieffektiv måde. Udnyttelse af spildvarmen fra datacentrene til fjernvarme er helt centralt, og i den forbindelse er Aseteks teknologi særdeles interessant, siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Henrik Lund, der forsker i samarbejde mellem fjernvarmenet og datacentre.

Han ser store perspektiver i projektet i Aalborg.

- Jeg vil kalde det et internationalt gennembrud, at det hermed bliver demonstreret, hvordan en vandkølet server kan kobles direkte på en fjernvarmeforsyning. En bredere udbredelse af denne og tilsvarende energieffektive teknologier kræver et samarbejde mellem datacenter- og fjernvarmeindustrierne. Det vil vi som universitet gerne stille os i spidsen for, siger Henrik Lund.

Det er Cowi sammen med rørproducenten Logstor, der har projekteret anlægget, hvor varmen fra Aseteks serverrum forbindes direkte til byens fjernvarmenet ude under gaden.

Hør et længere interview med energiprofessor Henrik Lund her.
Aseteks vandkølingsenhed.
Aseteks vandkølingsenhed.
Foto: Asetek