Frisør fra Hasseris med opråb: Lad være med at presse os til at klippe hjemme i privaten
Kiki Borup er selvstændig frisør i Hasseris. Hun er blevet kontaktet af flere af sine kunder, der gerne vil have en tur med saksen. Men Kiki Borup har konsekvent sagt nej.
Landets frisører risikerer store bøder for at drive deres frisørsaloner videre under den nuværende coronakrise. Men samtidig er det fortsat fuldt lovligt for frisører at køre ud og klippe kunderne i deres eget hjem. Det har sat nordjyske Kiki Borup i en svær situation - hun føler sig presset.
Ligesom så mange andre steder i det danske samfund er der lukket ned for de danske frisørsaloner. For at inddæmme spredningen af coronasmitte har regeringen valgt forbyde servicer, der indebærer tæt fysisk kontakt. Og så alligevel ikke.
For hvis frisørerne tager hjem til kunden og klipper dem, er det ikke ulovligt.
Kiki Borup er selvstændig frisør i Hasseris. Hun er blevet kontaktet af flere af sine kunder, der gerne vil have en tur med saksen. Men Kiki Borup har konsekvent sagt nej.
Det gør ondt, at vi skal sidde med en løftet pegefinger og sige, at det ikke går af hensyn til smittefare.
Kiki Borup, frisør, Hasseris
- Det gør ondt, at vi skal sidde med en løftet pegefinger og sige, at det ikke går af hensyn til smittefare, siger Kiki Borup.
Hun er ligesom mange andre selvstændige frisører blevet beordret til at lukke sin salon, og hun følger gerne myndighedernes restriktioner.
- Jeg føler, at jeg tager min del af den her byrde, siger hun og henviser til de restriktioner, der er taget for at reducere smitte med Covid-19.
Den nordjyske frisør oplever til gengæld, at mange kunder presser hende til at komme hjem til dem privat for at klippe dem.
- De siger, hvis nu jeg spritter mig og tager gummihandsker på, kan du så ikke, siger hun.
Kunderne er blevet opmærksomme på, at det stadig er tilladt for frisører at tage hjem til kunderne og udføre arbejdet der.
Frisørlaug siger fra
Hos Aalborg Frisørlaug har man en klar holdning til hjemmeklipning.
- Vi anbefaler, at de skal lade være, siger Carina Lundtoft, selvstændig frisør og bestyrelsesmedlem hos Aalborg Frisørlaug, der tæller 292 medlemmer.
Kiki Borup får dagligt fem til seks henvendelser, og når hun siger nej, er det med fare for at miste kunderne, der henviser til, hvad Rigspolitiet skriver på deres hjemmeside.
Det er fuldstændig hen i vejret. Vi må gerne tage hjem i private husstande, hvor der kan være smittefare, men vi må ikke ordne hår i vores frisørsalon, hvor vi har værnemidler og kan spritte af.
Carina Lundtoft, Aalborg Frisørlaug
- Det er fuldstændig hen i vejret. Vi må gerne tage hjem i private husstande, hvor der kan være smittefare, men vi må ikke ordne hår i vores frisørsalon, hvor vi har værnemidler og kan spritte af, siger Carina Lundtoft fra Aalborg Frisørlaug.
Hun mener, at der er meget på spil, hvis nogen bryder den påpasselighed, som andre udviser, så udskyder det jo datoen for, hvornår frisørerne kan åbne salonerne igen.
Ingen svar fra myndighederne
Men ved at frisørerne selv skal vise denne form for samfundssind, risikerer de også at miste kunder til nogle konkurrenter, der måske ikke ser noget problematisk i at tage rundt og klippe kunderne.
Og hvorfor, det forholder sig sådan, har TV2 Nord i dag forsøgt at få svar på fra de rette myndigheder.
Rigspolitiet har således kunne bekræfte overfor TV2 Nord, at de fortolker loven på den måde, at det er ulovligt at klippe i egne lokaler, men lovligt at gøre det hjemme hos kunden. Da vi spurgte, hvordan det kan være forsvarligt, henviste de til Sundhedsstyrelsen, da de er øverste sundhedsfaglige myndighed.
Sundhedsstyrelsen henviste i første omgang videre til Erhvervsministeriet, da det er dem, der har lavet lovgivningen. Men da vi tog kontakt til Erhvervsministeriet, henviste de til Sundhedsministeriet, som umiddelbart henviste tilbage til både Sundhedsstyrelsen og Erhvervsministeriet.
Sundhedsministeriet ville dog kigge på sagen, men er ikke vendt tilbage med svar endnu.