LIGE NU:

Genbrugs Black Friday: Her skal forbrugsfesten være bæredygtig

I Aalborg tyvstartede man torsdag med 2nd Black Friday hos Råt & Godt – her er fokus på at minimere overforbrug og leve mere bæredygtigt.

Fredag er det store shoppedag, og over store dele af verden er butikkerne klar med rabatter på Black Friday.

Men der er dem, som mener, at dagen er blevet for stor en forbrugsfest - og de tyvstartede allerede torsdag med deres egen og mere bæredygtige version af Black Friday.

 

- Det handler om at sætte fokus på, at vi skal bruge genanvendelige ting i vores hverdag. Vi sælger produkter, der er med til at sætte fokus på bæredygtighed, og vi skal tænke over historierne bag vores overforbrug, siger Nadja Brund Pedersen, der med sin butik Wax Hive Wraps havde en stand til den bæredygtige Black Friday.

Arrangementet hedder 2nd Black Friday, og det er blandt andet arrangeret af Den Grønne Studenterbevægelse og Råt & Godt Urban City, der lagde sine lokaler på Godsbanearealet i Aalborg til begivenheden.

Black Friday i Danmark

Et ekstra godt tilbud i genbrugsbutikker

I Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker har man også fokus på en mere bæredygtig Black Friday – eller Black Week. Her har de nemlig haft rabatter i alle landets butikker hele ugen. Blandt andet hos Folkekirkens Nødhjælp i Hals.

- Vi vil gerne give vores kunder en mulighed for at lave en genbrugsjul frem for at lave en forbrugsjul. Vi ved alle sammen, at det at producere varer er bekosteligt for miljøet, siger Erik Lütken, leder af Folkekirkens Nødhjælps butik i Hals

Konceptet i genbrugsbutikken i Hals skal dog ikke ses som en modstand mod Black Friday.

- Vi har ikke noget imod og vi vil ikke pege fingre af folk, der bruger Black Friday, men vi vil bare give dem et alternativ, siger Erik Lütken.

Byt dit tøj til ’nyt’

Til 2nd Black Friday hos Råt & Godt Urban City var der også foredrag med fokus på emner som cirkulær økonomi, bæredygtighed, entreprenørskab og miljø og klima.

Der var mulighed for at sikre sig bæredygtige julegaver, og så kunne private også medbringe deres brugte tøj og legetøj, som man kunne bytte med andre, der også havde medbragt brugte ting.

- Jeg synes, at det lyder som et nyt og godt initiativ til at gøre noget andet end bare at følge normen og tage til Black Friday. Jeg synes, at det er rigtig fint, at man kan komme med sit eget tøj og bytte det til noget andet, og dermed ikke skabe et forbrug men i stedet genbruge det, der er her i forvejen, siger Nanna Viktoria Nielsen, der er studerende og havde valgt at lave en stand med brugt tøj.