LIGE NU:

Glæde på friskolen: - Nu kan alle komme i skole igen

Det vækker stor glæde på Skørbæk-Ejdrup Friskole, at restriktionerne i Nordjylland er ophævet. Skolen ligger i Aalborg Kommune, men over halvdelen af eleverne bor i Vesthimmerlands Kommune, så de seneste uger har været udfordrende for skolen.

Matematiktimen i 9. klasse på Skørbæk-Ejdrup Friskole er godt i gang. Ti af eleverne er i klassen, mens fire elever følger med virtuelt. De fire elever bor i Vesthimmerlands Kommune, og de har i to uger været hjemsendt og har modtaget hjemmeundervisning.

Men pludselig begynder nyheden at summe i klasselokalet. De nordjyske restriktioner bliver ophævet, og det betyder blandt andet, at alle elever igen må krydse kommunegrænser og kan komme i skole. En nyhed, der vækker stor begejstring i 9. klasse.

- Det er mega fedt, siger Camilla Bech gennem en af klassekammeraternes computerskærme. Hun er en af de elever, der de seneste to uger har siddet hjemme, fordi hun bor i landsbyen Vegger, der ligger i Vesthimmerlands Kommune tre kilometer fra skolen.

- Man får slet ikke den samme slags undervisning hjemmefra, som man gør oppe på skolen, siger hun.

To ugers kaotisk undervisning

Friskolen har både elever fra Aalborg-, Rebild- og Vesthimmerlands Kommuner. I alt har skolen 164 elever og heraf bor 90 af dem i Vesthimmerlands Kommune. Derfor har skolen måtte undvære over halvdelen af eleverne i to uger.

- Det har været kaotisk og en smule frustrerende, for der er ti elever her i klassen som skal have undervisning, og så er der fire, der sidder med på en skærm, og dem kan man ikke tale til på samme måde. Der kan også være noget ensomhed, man også skal være opmærksom på, siger Anne Marie Duedahl, der er klasselærer i 9. klasse på Skørbæk-Ejdrup Friskole.

Hendes elever er enige i, at de seneste to ugers undervisningsform ikke har været optimal. Fællesskabet har også lidt under opdelingen, fortæller de:

- Jeg synes, det er træls, at vi ikke kan se vores venner. Det er kun fire, vi mangler, men de er stadig en stor del af klassen, siger Louise Thomsen Bisgaard fra 9. klasse.

- Jeg har aldrig tænkt over, at vi bor i forskellige kommuner, men lige pludselig er klassen blevet delt op, og det har haft betydning for fællesskabet, for det kan være svært at have dem med, der ikke sidder i klassen, siger Freja Kristine Ullits Mortensen fra 9. klasse.

Begejstringen lyser ud af øjnene

Det er skoleleder Per Svaneborg, der giver nyheden om genåbningen til eleverne. Han er rundt i alle klasser for at fortælle, at klassekammeraterne fra Vesthimmerlands Kommune kan vende tilbage, og derfor oplever han også, hvor begejstrede eleverne bliver:

- Det lyste ud af børnenes øjne, at nu glæder de sig til at få deres kammerater samlet, så de kan få en forholdsvis normal skolehverdag igen, som de kender den, siger skoleleder Per Svaneborg.

Hvad er det for en dag, der venter dig nu?

- Nu skal jeg have meldt ud til forældrene, hvordan vi starter op igen, og så skal jeg finde ud af sammen med lærerne, hvordan vi kan gøre det. Lærerne har arbejdet på en helt anden måde i 14 dage, og nu skal de omstille sig igen, men jeg satser på at fra mandag morgen, så er vi i fuld gang igen med alle elever og kan igen have en normal skolehverdag.

Ophævelsen af restriktioner betyder, at alle børn og elever, der krydser kommunegrænser for at komme i daginstitution og skole, kan vende tilbage til skole eller daginstitution igen på mandag den 23. november.