Mathilde Roesdahl og Malene Helmer Frandsen fra 3.B på Aalborg Katedralskole holdt i dag tale på gymnasiet i forbindelse med fejringen af Danmarks befrielse. Foto: Sofie Bach

00:34

75-året for Danmarks befrielse bliver fejret på Aalborg Katedralskole.

1 af 2

Gymnasieelever fejrer befrielsen: - Det er ikke en selvfølge, at vi har frihed

For 75 år siden blev Danmark frit, og dagen blev tirsdag formiddag markeret på Aalborg Katedralskole med taler fra rektor og elever.

Flaget vajer i vinden over skolegården på Aalborg Katedralskole. Det er den 5. maj, og traditionen tro fejrer skolens elever og personale Danmarks befrielse.

Fejringen er ikke helt, som den plejer. I år er det kun 3.B, der deltager i markeringen, og rektor Christian Warming taler ikke direkte til eleverne, men talen bliver i stedet sendt på Facebook, hvor skolens elever følger med.

- Det har været usædvanligt i år. To tredjedele af eleverne sidder derhjemme, og den tredjedel, der er her – afgangseleverne – de må kun være sammen med deres egen klasse, så selvom vi laver et arrangement her i skolegården, så skal de sidde i deres klasselokaler og følge med på storskærm. Så det er jo helt mærkeligt i forhold til, hvad vi plejer, siger rektor på Aalborg Katedralskole, Christian Warming.

Elever ydede modstand mod tyskerne

Aalborg Katedralskole spillede en særlig rolle under 2. verdenskrig. En af Danmarks første modstandsgrupper, Churchill-klubben, bestod af flere elever fra gymnasiet.

Gruppen blev dannet kort før jul i 1941, og i foråret 1942 gennemførte de omkring 25 mindre aktioner, inden de blev taget til fange af tyskerne og placeret i Aalborg Arrest. Derfor betyder den 5. maj noget særligt på Aalborg Katedralskole, fortæller rektor Christian Warming:

- Vi har nogle elever, der før i tiden kæmpede for Danmark og kæmpede for vores frihed, og det er godt lige en gang imellem at mindes, at det er ikke en selvfølge, at vi har demokrati og frihed. Det er noget, nogen har kæmpet for og givet os

Læs også Churchill-klubbens hemmelige våbendepot fundet efter næsten 60 år i skjul

- Frihedsdagen står for fællesskab

Til markeringen på Aalborg Katedralskole bliver flaget hejst, rektor holder tale, og derefter holder to af eleverne fra 3.B tale. De to elever, Mathilde Roesdahl og Malene Helmer Frandsen, mener, at dagen stadig er vigtig at fejre, selvom det er 75 år siden, Danmark blev befriet:

- Det bliver det ved med at være til evig tid, for frihedsdagen står for fællesskab og sammenhold, og det, der er værd at kæmpe for i vores hverdag, og hvordan vi kan blive ved med at bruge det fremad. Det er en smuk dag, der betyder noget for mange generationer, og det vil den også gøre i fremtiden, siger Mathilde Roesdahl fra 3.B.

Læs også Studerende på 4. Maj Kollegiet: Det er en ære at få lov til at mindes ham

- Da vi begyndte at skrive talen, kunne vi mærke, at det egentlig betyder mere for os i dag, end vi lige gik og troede. Det er til dels, fordi vi står i den situation, vi står i i dag med corona, men det handler også om, at værdier som frihed, sammenhold og fællesskab er almengyldige, og de er altid vigtige. Derfor endte det med at få en større betydning, end jeg havde regnet med, siger Malene Helmer Frandsen.

00:22

Mathilde Roesdahl fra 3.B på Aalborg Katedralskole fortæller her, hvorfor hun synes, det stadig er relevant at fejre befrielsen i dag.

Luk video

Selvom markeringen af 75-året for Danmarks befrielse er blevet noget anderledes end forventet i år, så håber Aalborg Katedralskoles rektor, at den nuværende situation i Danmark vil få flere til at sætte pris på friheden og huske på dem, der kæmpede for friheden for 75 år siden:

- Friheden og muligheden for at gøre det, man har lyst til er lige pludselig blevet indskrænket, og derfor oplever man, at vi igen oplever en masse restriktioner på, hvad vi må gøre i dagligdagen. Derfor kommer vi også til at tænke mere over, at det er ikke en givet ting, at vi kan feste og gøre det, vi har lyst til, så dagen i dag er vigtig at markere, for det er vigtigt, at vi ikke glemmer, at det ikke er en givet ting, at vi har de frihedsgrader og det demokrati, vi har i dag, siger Christian Warming.

00:17 Luk video