Håndværkere vil beholde Store Bededag: Kan true overenskomstforhandlinger

På en byggeplads ved Gigantium i Aalborg vækker det utilfredshed, at regeringen vil afskaffe en helligdag.

Siden regeringen har fremlagt sine planer om at afskaffe Store Bededag har der lydt kritik fra mange forskellige sider. Det gælder også på en byggeplads ved Gigantium i Aalborg. 

- Jeg synes ikke, vi skal betale det her ved at arbejde mere, end vi gør i forvejen. Jeg synes, vi arbejder rigeligt, siger Morten Urth, der er murersvend. 

Forkert løsning

Afskaffelsen af helligdagen skal hjælpe med at finansiere de stigende udgifter til Forsvaret. Men en helligdag mindre er den forkerte løsning ifølge håndværkerne. 

- Det kan ikke passe, det er arbejdstiden, der skal betale for det. Vi er et rigt land. De penge må sgu kunne findes på en anden måde, siger Morten Urth. 

- Jeg tænker, der er mange andre steder, vi kan gribe ind. Der er jo penge, der fosser ud af vores statskasse alle steder, så jeg tror, man kunne begynde at tage nogle af de ting. Firmaer der kommer hertil og ikke betaler skat, og SU-studerende der tager SU-lånene med hjem. Jeg tænker, der er masser af andet, man kan gøre, siger tømrer Jan Hedegaard.

Kan ødelægge overenskomstforhandlinger

I øjeblikket foregår der overenskomstforhandlinger mellem håndværkernes fagforening 3F og Dansk Håndværk. 3F har advaret imod, at det kan blive svært at få stemt en overenskomst hjem. Og her kan Store Bededag komme til at spille en afgørende rolle. 

- Det kunne jeg nemt forestille mig. Der er mange ting, der skal på bordet i forvejen, og tager man så en fridag, så tænker jeg, der er mange, der siger nej, siger Jan Hedegaard. 

Både Jan Hedegaard og Morten Urth er skeptiske. For bliver der en helligdag mindre, så betyder det, at der er en mindre dag at tilbringe sammen med familie og venner. 

- Det er en fridag med børnene. Det er det, jeg tænker, jeg mister mest i hvert fald, siger Morten Urth. 

- Store Bededag kunne nemt være en dag, man er sammen med noget familie eller venner og gå ud at gøre nogle ting. Det er jo friheden og vores fritid, de tager, så jeg synes, det er den forkerte vej at gå, siger Jan Hedegaard. 

Se det fulde indslag herunder: 



Seneste nyt

fra Nordjylland