Halkær Kro får 15 millioner kroner til stort madkulturhus
Pressefoto fra Aalborg Kommune
Nyt Mad- og Kulturhus på vej. Halkær Kro har netop fået bevilliget 15 millioner kroner til eksekveringen af det nytænkende projekt, der ønsker at skabe fællesskab og oplevelser med den lokale madkultur.
Den korteste vej fra jord til bord. Sådan lyder filosofien for det nye Mad- og Kulturhus, der skal byde kursister indenfor og skabe fællesskab og oplevelser omkring den økologiske nordjyske madkultur.
Onsdag besluttede Sundheds- og Kulturudvalget i Aalborg Kommune at bevillige 5 millioner kroner. Derudover støtter den filantropiske forening Realdania og Lokale og Anlægsfonden projektet med hver 5 millioner kroner, oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelse.
- Det er et meget spændende og visionært projekt. Halkær Kro er i forvejen et unikt kulturhus i Aalborg Kommune. Det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som vi nu styrker markant med dette projekt. Aalborg og Danmark vil få et unikt Mad-og Kulturhus i et smukt naturområde - ja vel nærmest en gigantisk økologisk køkkenhave i Aalborgs landdistrikt. Projektet peger ind i fremtiden, hvor fællesskab - her omkring maden, bæredygtighed og ikke mindst fordybelse for den enkelte, er respons på tidens udfordringer, siger Mads Duedahl, rådmand i Sundheds- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune.
Halkær Kro blev købt af otte familier i 1992, som siden er blevet drevet af frivillige kræfter.
Sidenhen har spisehuset udviklet sig med økologiske visioner for fremtidens madkultur, og i husets nuværende bestyrelse er man meget taknemmelige for den store økonomiske opbakning.
- Vi er virkeligt taknemmelige for den fantastiske støtte fra fondene og nu Aalborg Kommune. Jeg ser det som en anerkendelse af det frivillige arbejde, der er lagt herude i snart 30 år. Det er unikt, og nu får vi muligheden for at få det fulde potentiale ud af et fuldt opdateret mad-og kulturhus. Det er en stor investering i et lille lokalområde, men resultatet skal række langt ud. Det skal være et sted hvor både amatører og professionelle kan mødes omkring maden og musikken. Et regionalt forankret fyrtårn for maddannelse og for økologisk og ordentlig madkultur, siger Jørgen Friis Pedersen, formand for den selvejende institution Halkær Kro og Kulturhus, i pressemeddelelsen.
Fakta om Halkær Kro
Det nye Halkær Kro Mad- og Kulturhus skal rumme moderne køkkenløsninger både inde og ude. Det vil skabe muligheder for at både professionelle og amatører kan samles om det gode madhåndværk.
De nye faciliteter skal sammen med landsbyfælleden i Halkær skabe helt nye muligheder for lokal identitet, og for madudvikling i Nordjylland og nationalt.
Madkulturdelen skal skabe synergier og flettes sammen med de andre kulturelle og musikalske events i huset.
Finansiering:
Aalborg Kommune, 5 millioner kroner
Lokale og Anlægsfonden, 5 millioner kroner
Realdania, 5 millioner kroner
Halkær Kro og andre fonde, resterende finansiering omkring 800.000 kroner
Totalrådgiver:
Arkitekthuset Kjaer og Richter
Færdiggørelse:
Juli 2022
Kilde: Aalborg Kommune
Visionerne for det nye hus er at skabe et forum og fællesskab, hvor mad og kultur danner rammerne.
Halkær Kro og Kulturhus går nu ind i en periode med detailplanlægning, og hvis alt går efter planen, skal der tages første spadestik i begyndelsen af august 2021.
- Det er fantastisk, at vi nu endelig kan komme i gang med at realisere. Vi udvikler jo i drift og har også musik, aktiviteter og kurser i løbet af vinteren og foråret. I det nye hus får vi så de perfekte rammer, og en dag kan snildt rumme flere aktiviteter, hvor både professionelle og amatører mødes på tværs af generationer og fagligheder. Et mejeri er ved at udvikle nye produkter i udviklingskøkkenet, et 7. klasses madhold laver mad i undervisningskøkkenet, i krostuen mødes skriveklubben, på 1.sal er der yoga, i musiksalen er der mødeaktiviteter, mens der i produktionskøkkenet gøres klar til aftenens koncertmenu. Der kommer til at dufte af mad, mennesker og musik i Halkær, siger koordinator Peter Søndergaard i pressemeddelelsen.