05:20

Nu viser vi tredje afsnit i vores serie om nordjyske elite-klubbers integration af udenlandske spillere. I denne uge skal vi på håndbold-banen og se en succes-historie af de helt store. Mange udenlandske håndbold-spillere kommer nemlig til Danmark som springbræt til de større, europæiske ligaer. For nogle lykkedes det, for andre slår det fejl. Men for norske Sander Saaagosen i Aalborg Håndbold er drømmen allerede gået i opfyldelse, da han fra næste sæson skifter til den franske storklub Paris Saint-Germain. Video: Henning Bagger

Foto: Michael Schmidt Thomsen

1 af 2

Håndboldstjernen fra Norge: - Aalborg var den rigtige klub

Mange nordiske håndboldspillere kommer til Danmark som springbræt til de større europæiske ligaer. For nogle lykkedes det, for andre slår det fejl. Men for norske Sander Sagosen i Aalborg Håndbold er drømmen allerede gået i opfyldelse, da han fra næste sæson skifter til den franske storklub PSG.

Forskellen mellem Danmark og Norge er måske ikke så stor, men når man som 18-årig flytter alene til Nordjylland med intet andet end sit håndboldtalent, sætter frygten alligevel ind.

- Man er altid lidt bange for, at man ikke har niveauet. At man får en skade, at man ikke trives eller kommer godt overens med de andre på holdet, siger Sander Sagosen.

- I mit tilfælde havde jeg bare så stor tro på mine egne evner, og jeg vidste, at Aalborg var den rigtige klub for mig.

Siden ankomsten til det nordjyske i 2014 har talentet foldet sig ud i stor stil for både Aalborg og det norske landshold - derfor kom det heller ikke som nogen overraskelse, da det blev offentliggjort, at Paris Saint-Germain ejer ham fra næste sæson.

- De er meget åbne her i Aalborg. De vil en alt godt. Der er ingen, der smider dig af holdet, hvis du leverer skidt i en uge.

- De giver dig tid til at komme ind i de hele, og de hjælper dig. Jeg anede ikke så meget, men de fik mig ind i det, siger Sander Sagosen om, hvorfor han faldt så godt til i Aalborg.

De er meget åbne her i Aalborg. De vil en alt godt. Der er ingen, der smider dig af holdet, hvis du leverer skidt i en uge.

Sander Sagosen, Aalborg Håndbold

21-årige Sagosen er en af mange nordiske spillere, der har haft succes hos Aalborg Håndbold over det sidste årti. En af årsagerne skal formentlig findes i en velfungerende integration af udenlandske spillere.

- Vi kigger meget på, hvilken type person vi har med at gøre, når vi skal hente en spiller, som skal have de værdier, vi har, siger Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold.

Da Sander Sagosen kom til Aalborg i 2014, blev han samtidig holdkammaerat med sin landsmand Håvard Tvedten. Den rutinerede fløj tog Sagosen under sine vinger i den unge spillers første tid i klubben.

- Man bliver pludselig sat i en bås helt alene og skal tænke håndbold hele tiden. Derfor var det rart at komme der og snakke om alt og ingenting, og man kunne koble helt af. De tog hånd om mig, siger Sander Sagosen.

Det hele har heldigvis vist sig at bære frugt for normanden, der har svært ved at se, at andre klubber kunne have været bvgunstige for hans udvikling end Aalborg.

- Jeg føler mig virkelig god nu og glæder mig til at komme ud og tage de næste niveau, slutter han.