LIGE NU:

Helle lider af KOL og svagt hjerte: Rengøringshjælpen mente hun havde corona

Helle Mark Olesens datter er forarget over, at hendes syge mor har haft besøg af en rengøringsassistent, der selv mente, hun var smittet med coronavirus. Aalborg Kommune siger, at de har fulgt retningslinjerne.

Helle Mark Olesen fra Aalborg lider af lungesydommen KOL og Astma, og har også et svagt hjerte med nedsat hjertefunktion. Hun er derfor i øget risiko for at blive alvorligt syg, hvis hun får coronavirus. Derfor passer hun hver dag godt på for at undgå smitte. 

Helle Mark Olesen har ikke selv handlet ind i supermarkeder siden marts, og årets sommerferie blev aflyst.

- Hun har været meget påpasselig, det samme har vi i familien, der har besøgt hende, fortæller Helles Mark Olesens datter Katrine Mark Kjærside.

Helle Mark Olesen lider af nedsat hjertefunktion, KOL og astma. 
Helle Mark Olesen lider af nedsat hjertefunktion, KOL og astma. 
Foto: Katrine Mark Kjærside

Rengøringsassistent: Jeg tror, jeg er smittet

Men på grund af Helle Mark Olesens sygdomme får hun hjælp til rengøring af sin lejlighed. Det hjælper rengøringsassistenter fra Aalborg Kommune med. I mandags fik Helle Mark Olesen besøg af en rengøringsassistent, der ifølge Katrine Mark Kjærside fortæller moren, at hun tror, hun har været tæt på en coronasmittet person i weekenden.

- Min mor blev selvfølgelig bekymret og spurgte, hvorfor hun var på arbejde. Og der fik hun at vide, at rengøringsassistenten havde fået besked på at komme på arbejde som normalt, da der ikke var en positiv test fra de personer, hun havde brugt tid med i weekenden, siger Katrine Mark Kjærside. 

Selvom det gjorde hendes mor utryg, at der var risiko for, at rengøringsassistenten havde corona, valgte hun ikke at afvise rengøringen i mandags. Men det ville hendes datter nu ønske, hun havde gjort. 

Katrines fortæller sin mors side af historien til TV2 Nord.
Katrines fortæller sin mors side af historien til TV2 Nord.
Foto: Katrine Mark Kjærside

Ødelægger tillid til kommunen

For mandag aften får rengøringsassistenten at vide, at de personer hun har brugt weekenden med er testet positive, og hun får selv taget en test, der onsdag aften viser sig at være positiv for coronavirus.

- Jeg ville ønske, min mor havde sagt nej til hende. Men jeg synes heller ikke, kommunen kan være bekendt at tage den chance. Jeg kan godt se, at de nok har fulgt retningslinjerne, fordi personerne ikke havde fået positivt svar endnu, men de burde ikke tage den chance, når min mor er i risikogruppe, siger Katrine Mark Kjærside.

Hun synes, at det er grotest at det overhovedet kan ske: 

- Det er jo netop det, der ikke burde ske. Kommunen har så stort et ansvar, at de burde gå med livrem og seler i disse situationer. Det ødelægger lidt den tillid, man har til kommunen.

Nu er Helle Mark Olesen blevet testet, og familien venter svar på testen i løbet af weekenden. 

Katrine Mark Kjærside understreger, at hun ikke kritiserer den pågældne rengøringsassistent, men dét at Aalborg Kommune lader hende gå på arbejde, selvom hun troede, hun var smittet. 

Aalborg Kommune: Vi følger retningslinjerne

TV2 Nord har kontaktet Aalborg Kommune og været i dialog med ældrechef Carsten Møller Bech. Herfra lyder det, at rengøringsassistentens nære kontakter ikke var testet positive, da rengøringsassistensen skulle på job mandag. Og at de derfor har fulgt retningslinjerne.

Aalborg Kommune har sendt følgende som svar til hændelsen.

Aalborg Kommune sender IKKE medarbejdere på arbejde, som har haft nær kontakt til en konstateret Covid-19-positiv. Nære kontakter sendes hjem i isolation, og må først møde på arbejde igen, når de har en negativ COVID-19-test. Helt i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens nationale retningslinjer. I den konkrete sag, er disse retningslinjer blevet fulgt. Vi har igennem hele perioden, siden de første udbrud i foråret fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer og samtidigt været i tæt dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed. På den vis sikrer vi, at både borgere og vores medarbejdere i Aalborg Kommune kan være trygge.