LIGE NU:

Helle Rasmussen bor i støjhelvede ved motorvejen: - Man kan ganske enkelt ikke tale sammen

Beboere i Øster Sundby i Aalborg samler underskrifter ind for at få reduceret støjen fra E45.

Helle Rasmussen bor på Wesselvej i Aalborg. Grunden ligger direkte op ad motorvejen. Og haven er blot adskilt fra nødsporet med en såkaldt støjvæg.

Som de andre beboere i villakvarteret har hun selv valgt at bo op ad motorvejen.

quote Dengang kørte der 30.000 biler i døgnet. Nu kører der næsten 90.000. Hastigheden er også sat op til 110 kilometer i timen, men støjvæggen er den originale fra 1992.

Helle Rasmussen, nabo til motorvej, Aalborg

Men de fleste købte deres huse for henved 30 år siden, og dengang var der slet ikke så meget vejstøj.

- Dengang kørte der 30.000 biler i døgnet. Nu kører der næsten 90.000. Hastigheden er også sat op til 110 kilometer i timen, men støjvæggen er den originale fra 1992. Den er ikke meget værd i dag, forklarer Helle Rasmussen, der nu har startet en underskriftsindsamling.

Miljøministeriets egne målinger bekræfter, at der er meget larm i kvarteret. Helt op til 75 decibel omkring husene tættest på motorvejen. Det svarer omtrent til at drikke sin morgenkaffe på terrassen sammen med en tændt hårtørrer. De fleste har helt droppet at opholde sig i deres haver efterhånden.

- Før i tiden sad vi her på terrassen og drak vores kaffe og læste dagens avis. Det har vi helt opgivet. Man kan ganske enkelt ikke tale sammen. Så nu må vi sidde ovre på den anden side af huset, forklarer Vagn Søgaard, der er blandt underskriverne af protestindsamlingen.

Ønsker nedsat hastighed og nyt støjværn

Borgerne ønsker, at Vejdirektoratet sænker hastigheden til 80 kilometer i timen på den sidste kilometer før tunnelen og opdaterer støjvæggen. Samtidig kunne de godt tænke sig automatisk fartkontrol på stykket, så hastigheden holdes nede.

Vejdirektoratet ønsker i dag ikke at kommentere borgernes ønsker, men skriver til TV2 Nord, at en forbedring af støjvæggen er en anlægsopgave og derfor er et politisk spørgsmål. Heller ikke trafikminister Benny Engelbrecht (Socialdemokratiet) har i dag ønsket at kommentere sagen.

- Jeg har ti soveposer, og de skal være hjerteligt velkomne til at komme og overnatte her hos mig. Så kan vi tage brunchen i haven, så de kan mærke på deres egen krop, hvad det er, de udsætter os for efterhånden. Jeg synes ærligt talt, de skulle skamme sig, siger Helle Rasmussen der nu har samlet 241 underskrifter fra de nærmeste naboer.

Naboer til motorvej kræver handling