Vinspecialist vurderer byens glögg: - Her emmer det af jul
Der er gang i glögg-kedlerne i Aalborg - og ikke to opskrifter er ens. Så er du i tvivl om, hvor du finder det helt rigtige glas for dig, så læs med her.
Er der noget meget bedre på en kold dag end et varmt glas glögg?
Nej, mener vinspecialist og indehaver af Skjold Burne i Aalborg, Søren Skovlund.
- En del af glöggens essens er jo at give varmen. Derfor er det også rigtig godt at drikke den udendørs, siger han og tvivler næsten på, at det er en drik, man kan nyde uden frakke på. Men inden turen gennem det aalborgensiske glögg-landskab er omme, er den tvivl forduftet.
- Glögg stammer oprindeligt fra Tyskland, og der har det typisk været en lys drik. Herhjemme er det nok, den røde glögg, de fleste vil kende, men den hvide vinder også mere og mere frem, ligesom der bliver flere og flere alkohol-fri versioner, siger Søren Skovlund.
- De klassiske danske glögg kan være nogle rigtige alkohol-bomber, og det kan være svært at vide præcis, hvor stærkt det, man drikker, faktisk er. Derfor giver det god mening, at der kommer flere udgaver, som også kan drikkes i dagslys, og hvor man godt kan køre hjem efter et glas eller to, siger han.
God i dagslys
Café Peace er et af de steder i Aalborg, som serverer glögg. Her kan man få både en rød og en hvid udgave. Fælles for dem er ifølge Søren Skovlund, at de er til den lette og elegante side.
- Den hvide er ikke for sød, men har lidt citrusnoter og er elegant. Den mørke er mild. Den har en god smag af rødvin, men er ikke til den tunge side. Der er skruet lidt ned for krydderierne og op for frugten. De fleste kan være med på dem her, og for mig er det en glögg, der er god at drikke i dagslys. Den er ikke for voldsom, siger Søren Skovlund.
Hvis man hører til dem, der mener, at fyldet er en afgørende del af glögg-oplevelsen, så er Café Peace nok ikke stedet. Begge udgaver kommer med mandelsplitter, men der er ikke rosiner eller andre bær i glassene.
Et glas mere
På julemarkedet på Gammel Torv er der flere muligheder for at få stillet sin glögg-trang. Her har både Den Lille Pandekagevogn og Romeriet eksempelvis drikken på menuen - og særligt sidstnævnte vakte begejstring hos Søren Skovlund.
- Glöggen hos Den Lille Pandekagevogn dufter rigtig dejligt af barndom og krydderier, men det skinner ikke så meget igennem i smagen. Hos Romeriet kan man godt fornemme allerede i duften, at den har lidt mere at byde på. Mere Styrke, siger vinkenderen.
Romeriets glögg er en smule dyrere, men til gengæld også større. I det store hele mener han, at de ekstra 20 kroner er godt givet ud.
- Den har en tungere og mere koncentreret smag. Det kan jeg godt lide. Når man endelig får et glas glögg, så må der gerne være lidt smæk på smagen og god varme. Det får man her, siger han.
Der er også mere fyld at tygge på hos Romeriet, og rosinerne har tydeligt ligget i lage.
Smagen af jul
Der er selvfølgelig også glögg på kortet hos Duus Vinkjælder, hvor der traditionen tro er skruet helt op for julestemningen.
- Jeg siger jo, at glögg smager bedst udenfor. Men Duus' glögg har overbevist mig om, at den også smager godt indenfor. Rigtig godt faktisk.
Man får virkelig fyld for alle pengene hos Duus. Omkring en tredjedel af glasset er fyldt med nødder og rosiner - som selvfølgelig har ligget i lage siden foråret.
- Der er en virkelig god smag i rosinerne. Det er spændende, og man kan fornemme, at der bliver kræset for det. Der er mange lag i smagen, og den fylder godt i munden, siger Søren Skovlund.
Her smager han for første gang de klassiske julekrydderier, som har manglet lidt hos nogle af de andre.
- Den er meget klassisk, og det er den glögg, jeg tænker, mange vil forbinde med smagen af jul. For mig er det højdepunktet i aalborgs glögg-udbud.
Lækker lethed
Hos Søgaards Bryghus kan man vælge mellem ikke mindre end tre forskellige slags glögg. En rød, en hvid og en alkoholfri. Alle har gode mængder fyld, så der er i den grad noget at tygge på.
En anden fællesnævner er syren og friskheden.
- Jeg fornemmer helt klart noget citrus i både den røde og den hvide. De har det her syrlige, mere end de er domineret af krydderier. Så der er en lethed over dem, i modsætning til den tyngde som kan være i glögg, siger Søren Skovlund.
Sammenligner man Søgaards røde og hvide glögg med dem, man kan få hos Café Peace, er der dog mere gods i bryghusets, forklarer Søren Skovlund.
- Vi er stadig ovre i det lidt tunge skyts, men det er en markant anden smagsprofil, end den klassisk krydrede udgave som mange nok kender, siger han.
Den alkoholfri version har tydelige noter af æble og er et rigtig godt bud på en alkoholfri glögg, mener vinspecialisten.
- Den smager dejligt. Fyldet passer godt til drikken, og jeg synes egentlig ikke, at det gør noget negativt for smagen, at der ikke er alkohol i.