Hessel reddede kyllings liv med en sous vide

Hessel Van Der Kooij fra Aalborg reddede en nyudklækket kyllings liv ved hjælp af en firmajulegave: En sous vide.

Tre dage ved 42,5 grader med sous vide.

Det lyder som en opskrift til langtidstilberedning af kød, og det er heller ikke langt fra.

Men i denne historie er det også opskriften på at redde liv.

Følg kyllingen dag-for-dag efter udklækningen

Da Hessel Van Der Kooij og hans hustru for tre uger siden købte æg til udrugning, var det med henblik på, at deres skrukke høne i baghaven kunne klare skærerne. 

- Jeg havde for sjovt sagt, at hvis der ikke kunne ligge ti æg under hønemoren, så kunne vi ruge resten ud med sous viden, siger Hessel Van Der Kooij.

Sådan her så den lille kyllings nye rede ud.
Sådan her så den lille kyllings nye rede ud.
Foto: Privatfoto

Sous vide er en tilberedningsmetode, hvor man vakuumpakker eksempelvis kød og efterfølgende lader det tilberede i et vandbad ved en konstant temperatur. Forskellige typer af madvarer, kræver forskellige temperaturer og tilberedningstider.

- Jeg har kun haft den (sous vide, red.) siden december.

Hessel Van Der Kooij og hans familie har forsøgt sig med at tilberede kammuslinger og forskellige slags kød i sous viden, men julegaven fra firmaet skulle også vise sig at have en livreddende funktion indbygget.

Den lille kylling sammen med sin redning.
Den lille kylling sammen med sin redning.
Foto: Thomas Thomsen / Facebook

Det ene af de æg, der efter planen skulle udruges af en skruk høne, fik en hård start på livet. Da kyllingen efter fire uger, ligesom sine søskende, var klar til at bryde ud af den trygge æggeskal, stødte den på problemer.

- Ægget var kun halvt klækket. Den var kommet halvt ud og var fanget i en anden tom æggeskal. Så lå den der.

Hessel hjalp kyllingen ud af ægget.

- Den var noget forekommet.

Og så gik redningsaktionen i gang. Det der i første om gang var en joke, blev nu til virkelighed.

Her putter kyllingen sammen med et æg, der viste sig ikke at være befrugtet.
Her putter kyllingen sammen med et æg, der viste sig ikke at være befrugtet.
Foto: Privatfoto

En stor gryde blev fyldt med vand, og sous vide-stangen blev placeret deri indstillet på 42,5 grader. Oven i den store gryde med vand blev en mindre gryde placeret, hvori den hårdt medtagede kylling blev placeret i en rede.

- Vi have også stegetermometer på, så vi kunne se, at der var 38 grader nede i hulen. Det var lidt som en hule med gulvvarme.

De efterfølgende tre dage kæmpede kyllingen for at overleve, hvorefter Hessel Van Der Kooij satte den tilbage til sin mor og søskende.

Kyllingen sættes tilbage til sin mor og søskende.
Kyllingen sættes tilbage til sin mor og søskende.
Foto: Privatfoto

Og det viste sig, at den havde fået det bedre, og har det fortsat, efter omstændighederne, godt. 

- Det ser ud til at gå fint nu. Vi håber, den kommer sig helt. Vi er selvfølgelig meget tilfredse, lidt stolte og en smule overraskede over, at det lykkedes, siger Hessel Van Der Kooij. 

Den lille fighter, der kæmpede sig tilbage til livet på køkkenbordet ved hjælp af en sousvide.
Den lille fighter, der kæmpede sig tilbage til livet på køkkenbordet ved hjælp af en sousvide.
Foto: Thomas Thomsen / Facebook

Om den lille kylling skal ende samme sted, som den fandt tilbage til livet, er endnu uvist, men Hessel Van Der Kooij har tidligere forsøgt sig med at tilberede kyllingebryst i sous vide.

- Det blev rigtig godt. Saftigt og mørt.

Han anbefaler at indstille sous viden til 65 grader og tilberede kyllingebrysterne i 2 ½ time. 


Seneste nyt

fra Nordjylland