Historisk svært at låne til en gård

Nordjyllands Landbrugsskole på Lundbæk ved Nibe er netop ved at sende landets største hold nye landmænd i marken. Men udsigten til at få fod under eget bord er dyster.

Den 26. januar siger 82 elever fra Nordjyllands Landbrugsskole goddag til en ny fremtid som landmænd, men måske får de alligevel ikke den tilværelse og beskæftigelse, som de havde håbet på. Ifølge forstander Erik Poulstrup, Nordjyllands Landbrugsskole, venter der dem en ny virkelighed.

- De fremtidige ejerformer i landbruget er meget usikre, så jeg kan ikke give et præcist bud på, hvor mange der kommer til at få deres egen bedrift. Men mit skøn er, at det bliver under halvdelen. Vi kommer til at se flere større landbrug, der bliver ejet som forskellige virksomhedsformer, men så bliver der også brug for unge dygtige landmænd i produktionen og som ledere, siger Erik Poulstrup.

Siden finanskrisen er landmændenes gennemsnitsalder steget voldsomt, fordi der kommer færre unge landmænd til. Pengeinstitutterne stiller skrappe krav, hvis de skal låne kapital ud til et landbrug. De unge landmænd kender betingelserne, men er alligevel optimister.

- Du skal være knusende dygtig  - have et godt cv, hvor du beviser, hvad du kan, men så tror jeg også på, at det kan lykkes, siger Kasper Tækker, der drømmer om en fremtid som mælkeproducent på egen gård.

Hans holdkammerat Simon Rehder er også parat til at kæmpe for en tilværelse som sin egen herre.

- Landmænd har altid været selvejere, og jeg tror også, at det netop er den frihed, det giver, der driver værket. Som selvstændig skal du ikke tage imod ordrer fra nogen og kan gøre tingene i dit eget tempo, og det tiltaler mig, siger Simon Rehder.


Seneste nyt

fra Nordjylland