LIGE NU:

Hjemsendt i coronatiden: Thomas mister 5000 kroner om måneden

Mange nordjyder er blevet hjemsendt eller fyret, siden Danmark lukkede ned. Hos 3F Aalborg har dobbelt så mange meldt sig ledige i forhold til samme periode sidste år.

Normalt kører Thomas Christensen taxa i Aalborg, men siden 16. marts har han brugt tiden i sin campingvogn på Hals Strand Camping. Han blev sendt hjem fra sit arbejde den 16. marts og måtte gå på dagpenge.

- I den første tid var det da sjovt at få noget ferie, men nu vil jeg gerne tilbage og få hverdagen til at køre. Jeg er gået ned i løn, og jeg tror, jeg mangler 5000 hver måned, siger Thomas Christensen.

Han er 63 år, og han har kørt taxa siden 1983. Thomas Christensen håber, at han snart kan vende tilbage til sit job som taxachauffør, men der er ikke meget at lave, når turisterne ikke må komme til Danmark, og mange arbejder hjemme.

- Jeg har ingen uddannelse, og jeg er 63 år. Man kan jo ikke sælge pølser i dag, uden man skal have et hygiejnebevis, så det er da en lang, trist forestilling, siger Thomas Christensen.

Ledigheden stiger mindst i Nordjylland

Mange har meldt sig ledige, siden Danmark lukkede ned i midten af marts, men i Nordjylland er antallet af ledige ikke steget lige så meget som i resten af landet.

Hvis man ser på stigningen i ledige fra 8. marts til 1. juni, så er antallet steget med 36.5 procent i hele landet. I Nordjylland er antallet steget med 30,9 procent, og i Aalborg ligger tallet på 25,3 procent ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

- Vi har oplevet en stigende ledighed her i coronaperioden, men det vi også kan se, er, at vores ledighed ikke er steget lige så meget, som vi kan se andre steder. Det betyder ikke, at vi ikke skal være opmærksomme på ledigheden og på at få de ledige i gang, men vi har haft en mindre stigning end andre steder, og det er jeg sådan set glad for, siger borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen, Soc.Dem.

Han mener, at det er kommunens fremrykninger af investeringer, der har sørget for, at ledigheden ikke er steget så meget som i resten af landet.

Husstande, der mister 11.000 kroner om måneden

Bruttoledigheden i Aalborg var i forvejen høj inden coronakrisen, og nu ligger den på 7,1 procent, mens den på landsplan er 5,3 procent.

Hos 3F Aalborg er 1500 medlemmer meldt ledige, siden Danmark lukkede ned. I samme periode sidste år var tallet 750.

- Vi har mange, der er ramt enormt hårdt økonomisk. Vi har ægtepar, hvor begge er ramt, og der snakker vi nogle gange, at der kan være en indtægtsnedgang i en husstand på 10-11.000 kroner, fordi dagpengedækningen er udhulet, siger Allan Busk, der er formand i 3F Aalborg.

I campingvognen i Hals har taxachaufføren Thomas Christensen fået mere tid til at være sammen med sin kone Susanne og sin hund Sammi. Men selvom han nyder tiden med dem, så glæder han sig også til den dag, han kan vende tilbage til sin taxa:

- Jeg nyder at køre med unge som gamle og få en sludder, og jeg savner mit arbejde, for jeg har en god arbejdsgiver. Jeg er glad for mit arbejde, og jeg vil være meget ked af at miste det, siger han.