Højsæson for badeturens fjende – det skal du gøre, hvis du bliver brændt

Sommermånederne er højsæson for brandmænd, og i sidste uge dækkede hobetal af de sviende havdyr vandoverfladen ved Hou Strand.

Bilen var lige blevet parkeret ved sommerhuset i Hou, taskerne var sat ind i huset, og så ventede første aktivitet – badeturen. Men så nemt skulle det ikke gå for Suzanne Skærbæk og hendes familie.

Badevandet var nærmest ikke til at se for røde brandmænd i vandkanten. Række efter række lå de, og flere af dem var stadig i live.

- Jeg tænkte åh nej, hvor skal vi nu bade? Siger Suzanne Skærbæk om oplevelsen, der mødte hende og familien i sidste weekend.

- Jeg har aldrig set noget som det her. Det var helt ekstremt.

Herunder kan du se, hvordan det så ud på stranden. Videoen er optaget søndag 17. juli.

Video: Suzanne Skærbæk

Suzanne Skærbæk er fra Aarhus, og hun og familien spurgte derfor nogle af de lokale, om det var normalt, at der var så mange brandmænd ved Hou Strand.

- De fortalte, at de aldrig havde set noget lignende i de ti år, de havde boet der, siger hun.

Brandmændene var tydelige at se i det lave vand.
Brandmændene var tydelige at se i det lave vand.
Foto: Privatfoto, Suzanne Skærbæk

Sommer er højsæson

Det er ikke unormalt at støde på store mængder gopler som brandmænd eller vandmænd i sommermånederne. Det fortæller havbiolog ved Nordsøen Oceanarium, Annika Toth.

- Sommermånederne er der, man ser dem. Goplerne spiser plankton, og når der er sollys på vandet, er der masser af plankton, de kan spise.

De kan ikke selv svømme, men bliver drevet af strøm og vind, så når man ser store mængder samlet på samme sted, skyldes det, at strømmen og vindforholdene gør, at de ikke kan komme væk fra kysten igen.

- Der er særligt mange i havnene, for der driver de ind, uden at kunne komme ud igen. Gopler kan ikke lide bølger, for så bliver de skyllet op på stranden, udtørrer og dør, så man vil ofte se dem i stillestående vand, siger Annika Toth.

Brandmændene tørrer ud, hvis de bliver skyllet op på stranden. Det kan du se i videoen herunder:

Video: Suzanne Skærbæk

Hvis uheldet er ude

På stranden ved Hou var der masser af mennesker i sidste uge, da Suzanne Skærbæk og familien var på sommerhustur. Men trods de mange mennesker på stranden var meget få i vandet.

- Jeg kunne høre, at der var flere, der talte om, at de var blevet brændt i vandet. Mine børn ville ikke ud, og det ville jeg heller ikke – men min mand var i vandet, siger hun.

- Der var mange tentakler i vandet, så hans ben sved, da han kom op.

Brandmændenes tråde, der kaldes tentakler, kan blive op til to meter lange, og det er på dem, giftcellerne sidder. Hvis man kommer i kontakt med dem, begynder det at svide og brænde på huden.

- Brandmænd har brændenælder, som de bruger til at jage deres mad, for de kan paralysere maden med dem eller slå plankton ihjel. Det er det, der gør ondt, når vi berører dem, siger havbiolog Annika Toth fra Nordsøen Oceanarium.

Måske har du hørt, at det kan hjælpe at tisse på området, hvis man bliver brændt af en brandmand? Den myte vil Annika Toth gerne slå ned hurtigst muligt:

- Jeg ved ikke hvor myten stammer fra, siger hun og griner:

- Det eneste, der sker, er, at man får tis på kroppen. I værste fald kan det faktisk aktivere de sidste celler fra brandmanden, så det svider endnu mere.

I stedet skal man forsøge at skrabe giftcellerne af. Det kan man gøre med en skraber eller et kreditkort eller lignende. Man skal ikke forsøge at gnubbe smerten væk med et håndklæde:

- Hvis man forsøger at tørre med et håndklæde, så kan man komme til at presse nældecellerne mere ind i huden, siger Annika Toth.

En af brændmændende i Hou.
En af brændmændende i Hou.
Foto: Privatfoto, Suzanne Skærbæk

Ikke farligt at blive brændt

Det er ikke farligt at blive brændt af en brandmand i Danmark. Gopler i udlandet kan være meget farlige, men i Danmark sker der ikke noget, hvis man møder en, medmindre man er allergisk.

- Man skal ikke være bange, hvis man bliver brændt af en brandmand. Det svider lidt, og det gør ondt, men der er ikke noget at være nervøs for. Men man kan være allergisk over for dem, og det skal man være opmærksom på, hvis man ikke har prøvet at blive brændt før, siger Annika Roth.

Hvis det gør meget ondt, kan man få en bedøvende salve på apoteket.

For Suzanne Skærbæk og familien blev de nødt til at finde et andet sted at bade under ferien, men Suzanne er stadig glad for området ved Hou Strand på trods af den uheldige oplevelse:

- Det er en utrolig dejlig strand, der er enormt børnevenlig, fordi den er så lavvandet. Men vi måtte bade et andet sted i år.

Brandmænd Hou
Brandmænd Hou
Foto: Privatfoto, Suzanne Skærbæk

Seneste nyt

fra Nordjylland