Foto: Privatfoto: Kurt Andersen

00:25

1 af 2

Hold afstand! Elgene er teenagere i brunst

De fem elge i Lille Vildmose tiltrækker mange nysgerrige blikke, men det kan være farligt at gå for tæt på dyrene, som er begyndt at komme i brunst.

Interesserede gæster har siden juni kunne komme helt tæt på de fem elge, der er blevet sat ud i Lille Vildmose. Aalborg Kommune advarer dog nysgerrige elg-kiggere om at komme for tæt på de store dyr. Elgene er nemlig begyndt at komme i brunst.

- Lige nu kan elgene betragtes som unge teenagere, der er begyndt at få fornemmelser. Derfor er det også fuldstændig naturlig adfærd for dem at forsvare territorium, når de oplever, at mennesker kommer tæt på, siger Jens Vinge, der er skov- og landskabsingeniør i Aalborg Kommune.

Gæster i Lille Vildmose opfordres til at holde en afstand på mindst 50 meter til elgene, som færdes frit rundt på det mere end 2000 hektar store område. Mange overskrider dog denne afstand for at få deres nysgerrighed stillet.

- Det primære formål med at have elge i Lille Vildmose er jo, at de – blandt andet sammen med krondyrene – bidrager til at genskabe et område, hvor vi udvikler højmosen frem mod et økosystem i naturlig balance. Mens krondyrene æder lave vækster, æder elgene hovedsagelig træer og buske, som er en trussel for genopretningen af højmosen. De har således en primær funktion med at nedbide birk og pil, og de medvirker derved til at fastholde et åbent landskab i mosen.

- At publikum samtidig har mulighed for at opleve dyrene i naturen er virkelig en fornøjelse, men det kræver, at de besøgende følger de retningslinjer, der er givet, for at det kan lade sig gøre til alles sikkerhed og til alles fælles bedste, siger Jens Vinge, som har tre gode råd til gæster i Lille Vildmose.

  • Er du til fods og ser en elg, så hold altid respektfuld afstand (50 meter) – elgene er vilde dyr med naturlig adfærd.
  • Er du i bil og ser en elg fra vejen, så bliv i bilen og nyd synet derfra – sådan bidrager du til, at elgene bevarer deres naturlige adfærd.
  • Forsøg aldrig på at fodre elgene – nærkontakt med elgene kan være farlig.

Elgene i Lille Vildmose opholder sig ofte på og omkring de offentlige veje, der går igennem området. Det kan føre til farlige situationer for trafikanter, og guide i Lille Vildmose, Hans Flou, opfordrede derfor i sidste uge bilister til at overholde de hastighedsbegrænsninger, der er i området:

02:09

De fem elgkalve, som siden november har holdt til i Lille Vildmose, er blevet store. Elgene går tæt på en trafikeret vej, hvor de færreste bilister overholder fartgrænsen - til fare for både dem selv og elgene.

Luk video