Ikke-uddannelsesparat: Omar føler at han har fået en lussing

Alt for mange unge får et nederlag i livet, når de bliver vurderet til at være ikke-uddannelsesparate. SF vil helt droppe vurderingen og lave et nyt system ”der ikke dunker unge i hovedet”.

I december fik Omar-Keed Ahmed en ordenlig mavepuster. Han går i 9. klasse på Gl. Lindholm Skole i Nørresundby og han vil gerne videre på gymnasiet. Han siger, at har karaktererne til det, men hans skole vurderer, at han har været for sløset og useriøs med sin skolegang i 9. klasse. De vurderer ham til ikke at være uddannelsesparat.

- Det er som om jeg har fået en lussing. Det gør stadig ondt, siger Omar-Keed Ahmed.

Både i 8. og 9. klasse bliver skoleelever vurderet om de er uddannelsesparate både fagligt, socialt og personligt. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut og Børnerådet viser dog, at vurderingen stresser eleverne, og mange bliver efterladt med følelsen af, at de fejler og ikke dur til noget.

- Det er som om man har to tasker på. Det er super tungt. Man er nervøs for at vise useriøst arbejde, og man håber egentligt bare at lærerne kigger væk, forklarer Omar-Keed Ahmed.

SF: Drop uddannelsesparathed

32 procent af de danske unge i 8. klasse blev i 2018 erklæret ikke-uddannelsesparate. SF vil afskaffe vurderingen af uddannelsesparathed. De vil erstatte vurderingen af øget uddannelsesvejledning og en personlig uddannelsesplan for alle unge. For alle unge er parate til en eller anden form for uddannelse, lyder det.

quote Det er som om man har to tasker på. Det er super tungt. Man er nervøs for at vise useriøst arbejde, og man håber egentligt bare at lærerne kigger væk.

Omar-Keed Ahmed, 9.B, Gl. Lindbolm Skole

- Der er så mange unge, der får det stempel, at de ikke er parate til uddannelse. Det bliver de rigtigt kede af. Det er også noget sludder. Selvfølgeligt er unge mennesker klar til uddannelse. Så kan det være, de ikke er klar til gymnasiet eller erhvervsuddannelserne, men så er de klar til noget andet, siger undervisningsordfører hos SF, Jacob Mark.

På Gammel Lindholm Skole mener eleverne ikke, at vurderingen helt skal afskaffes. Men den skal kun handle om det faglige.

- Jeg kan godt lide at man får et indblik i karaktermæssigt, om man er klar til at komme på en videregående uddannelse. Men det med at man skal vurderes på personlige og sociale kompetencer, det er jeg ikke fan af. Det mener jeg ikke lærerne ved nok om, siger Magnus Krogh, der også går i 9. klasse på Gl. Lindholm Skole.

Vurdering får elever til at tage sig sammen

Skoleleder Carsten Søndergaard mener, at vurderingen kan have den effekt, at skoleelever tager sig sammen, hvis de får at vide, at de er vurderet ikke-uddannelesparate i 8. klasse. Han vil derfor ikke afskaffe vurderingen, men han vil meget gerne have øget uddannelsesvejledningen, som SF foreslår. Der er nemlig skåret kraftigt på uddannelsvejledningen i de seneste 10 år.

- Det er jo altid et spørgsmål om ressourcer. Når SF lancerer det her, vil de så sørge for at det er finansieret i forhold til at der kommer flere ressourcer til uddannelsesvejlederne, så de kan lave den indsats, som de ønsker, spørger skoleleder Carsten Søndergaard.

For Omar-Keed Ahmed har det ikke givet motivation, at han er blevet vurderet ikke- uddannelsesparat - tvært imod.

- Det er nemmere at give op, og tage det som det kommer, siger Omar-Keed Ahmed.

Hvis man bliver vurderet til ikke at være uddannelsesparat i 9. klasse, så kan man fortsætte i 10. klasse eller gå til optagelsesprøve på ungdomsuddannelserne.


Seneste nyt

fra Nordjylland