Ikoniske fund myldrer ud til lokale museer, men de kommer med en pris: - De lokker os, og så kommer vi til at betale
Bækkedalfundet er for en stund vendt retur til Nordjylland.
Det har længe været et debatemne i den internationale museumsverden, eksempelvis med de mange egyptiske genstande, der er udstillet rundt omkring i verden.
For spørgsmålet trænger sig på - skal fundene udstilles i det land, de historisk set tilhører, eller er det ok, at Museo delle Antichità Egizie eller at British Museum of Natural History har store kollektioner af egyptiske artefakter?
Hos Nationalmuseet er de i højere grad begyndt at låne ikoniske fund ud til lokale museer. Begrundelsen er, at det giver bedring mening at udstille hos lokale museer, hvor genstandene har en lokal forkankring.
Og et af de fund er Bækkedalfundet, der blev fundet på en bakkeknold ved Bækkedal vest for Gl. Skørping i 2014. Fundet er nyudstillet på Nordjyllands Museum i Aalborg.
- Det er vi super glade for. Vi glæder os til at kigge ned i nationalmuseets skattekiste. Der er rigtig mange fund, vi kunne få glæde af at præsentere for vores publikum, siger museumsdirektør Lars Nørbach mens han viser rundt på museet.
I 2023 havde Nationalmuseet 122 aktive udlån til museer rundt i landet. Noget er udlån, mens andre genstande overgives permanent til museerne. Det oplevede Skagen Kunstmuseer i 2023, da de fik fem møbler, der er designet af Marie Krøyer til Krøyer-parrets hus i Skagen.
Og Bækkedalsfundet kunne være endt i Nationalmuseets kælder eller arkit, men nu er det udstillet i Aalborg.
- Det skulle egentligt være overdraget til Nationalmusset, men vi siger hurtigt, at det vil vi gerne konservere og udstille, fortæller Lars Nørbach.
Alt kommer med en pris
I august 2014 fandt to detektorfolk en lang række bronzegenstande på en bakkeknold ved Bækkedal vest for Gl. Skørping.
Bækkedalsfundet består af cirka 173 genstande, og blev nedgravet i bronzealderen cirka 800 f.Kr. Det var sandsynligvis et offer til guderne.
Med nationalmuseets nye udlånstrategi vil det kunne gå langt hurtigere, fra at et stykke fra fortiden bliver fundet på en mark, til det finder vej til et nordjysk museum.
Men det er ikke en gratis omgang for museerne.
- De konseveringsudgifter, der er på sådan noget her, skulle Nationalsmuseet egentligt betale. Men så lokker de os jo, og så kommer vi til at betale dem. I tilfældet med Bækkedalsfundet, koster det os 152.000 kroner, siger museumsdirektøren.
Men på trods af prisen, er der ønskelisten ved at tage form hos Nordjyllands Museum.
- Jeg har ikke hørt nogle begrænsninger. Men Gundestrupkedlen fra Aars kunne være et af dem, man skulle prøve at få fat i. Og det må Vesthimmerlands Museum jo finde ud af, om de kan få det vristet fra Nattionalmuseet, slutter Lars Nørbach.
Se hele indslaget herunder.