Seneste nyt:

Inge og Christine klæder sig ud som Moses for at lære børn om kristendom

Folkekirkens Skoletjeneste rykker ud med levende shows og skuespil til eleverne på størstedelen af de 60 skoler i Aalborg Stift. Målet er at inspirere børnene til at lære mere om den kristne tro.

Børn klædt ud som israelitter med sand i skoene og håret, som skal kæmpe sig vej gennem ørkenen. 

Et escape room, hvor børnene skal løse gåder og dirke hængelåse op, så de kan slippe ud og væk med guldet. En byvandring gennem Aalborg, hvor eleverne udklædt i kostumer går Smertens Vej og her bliver ’korsfæstet’.

Sådan ser timerne i kristendomskundskab ud for de nordjyske skolebørn, når konsulenterne fra Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg rykker ud.

Målet er klart: Det skal være sjovt og spændende for børnene at lære om kristendom.

- De husker det på en helt anden måde, når det bliver levende for dem. Når man har sanset eller følt noget i forbindelse med undervisningen, husker man det. Vi har også mange søde oplevelser, hvor eleverne spørger: Var du ikke Moses sidste gang, vi så dig? De husker det, når vi har været her, siger Inge Dalum Falkesgaard, der er konsulent for Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg.

Folkekirkens Skoletjeneste

I Aalborg Stift er der fem skoletjenester til at servicere de omkring 60 skoler. Der er skoletjeneste i Brønderslev Kommune, Aalborg Kommune, Frederikshavn Provsti, Hjørring Provsti samt Sydthy-, Morsø- og Thisted Provstier.

En af konsulenterne viser her dele af undervisningsmaterialet til skolerne frem.
En af konsulenterne viser her dele af undervisningsmaterialet til skolerne frem.
Foto: Sandra Rask Petersen / Aalborg Stift

Plads til alle – på tværs af religion

Folkekirkens Skoletjeneste bygger på den kristne tro. Derfor vil man gerne inspirere eleverne til at kende kristendommens værdier og kulturelle historie.

Men det skal ske med respekt for alle de religioner, der er repræsenteret i en skoleklasse, påpeger afgående biskop i Aalborg Stift, Henning Toft Bro, der har været med til at videreudvikle tjenesten.

- Vores skole-kirketjeneste er for de skoler, der ønsker at bruge dem (…) Vi kommer ikke ind på skolerne og forkynder med biblen under armen. Vi kommer ind, fordi vi kan stoffet og gerne vil inspirere lærerne, slår han fast.

quote De husker det på en helt anden måde, når det bliver levende for dem.

Inge Dalum Falkesgaard, konsulent for Folkekirkens Skoletjeneste i Aalborg.

Muslimer skal også kunne være med

Konsulent Inge Dalum er enighed biskoppen – og netop dét forsøger hun at gøre, når hun rykker ud med sine skuespiltalenter og kostumer i 1.-9. klasse klædt ud som Moses eller israelit.

- Vi er meget bevidste om, at alle børn skal kunne deltage i vores tilbud, uanset om man har en muslimsk baggrund eller kommer fra en anden kultur uden bund i kristendommen, siger hun og uddyber:

- Det er aldrig et spørgsmål om at forkynde, men om at oplyse. Men nu bor vi i Danmark, og kristendommen har været meget kulturbærende, og det er der spor af i dag. Men vi har mange tilbud, der handler om mødet mellem forskellige kulturer. Og hvis man skal dannes til medborger i et demokratisk land, er det vigtigt, at man ser sig selv som en del af et kulturmøde, lyder det fra konsulent Inge Dalum.

Henning Toft Bro stopper – ny bisp skal findes

Kirken skal gøre sig relevant

Danmark fik en ny folkeskolelov i 1973. Her blev det forkyndende element taget ud af kristendomsundervisningen.

- Det var rigtigt godt set, for vi skal ikke være forkyndere på skolen. Det skal vi være i kirken. Men det er klart, at når tingene bliver adskilt, kan der opstå et vakuum henover tid, og det har vi forsøgt at udfylde via vores skoletjeneste, fortæller afgående biskop Henning Toft Bro, der betragter Folkekirken som en vigtig medspiller i samfundet.

En medspiller, der også skal spille med i danskerne ’skuespil’ – livet – i fremtiden.

- Mit håb er, at folk stadig kan se på Folkekirken med åbne øje og sind. Det er en vigtig måde at være kirke på i disse år.

Mød konsulenterne fra Folkekirkens Skoletjeneste i serien ’Folkekirken rykker ud’ nedenfor.

Du kan også se det nyeste afsnit på TV2 Nord Salto søndag klokken 20.35. Og så kan du se snigpremieren på tv2nord.dk/tv eller i TV2 Nords app.

Serie: ’Folkekirken rykker ud’ – sendes på TV2 Nord Salto søndag klokken 20.35

Afsnit 1
Afsnit 2