Isbjørneungerne i zoo stortrives - de har fordoblet deres vægt
Hvis man kigger godt efter, kan man skimte de to unger i Maliks favn. Her føler de sig trygge, fortæller dyrepasser Frank Thomsen.
De små isbjørneunger er knap så små længere. Maverne er blevet runde, og de følger indtil videre den normale udvikling for isbjørne.
De er blot ni dage gamle, men de to små isbjørneunger i Aalborg Zoo stortrives og har allerede fordoblet deres vægt.
Det fortæller deres faste dyrepasser Frank Thomsen, der i en årrække har haft ansvaret for ungernes mor Malik - og nu også hendes efterkommere.
HVAD ER DER SKET?
- Natten til torsdag d. 5. december fødte hunnen Malik tre unger i sin hule i isbjørneanlægget.
- De nyfødte unger og deres mor er lige nu i en særlig indrettet fødehule. Her vil de blive de næste to-tre måneder. TV2 Nord sender direkte, indtil Malik og ungerne forlader hulen.
- Den ene af isbjørneungerne klarede den desværre ikke. Den døde fredag d. 6. december.
- Malik har efterfølgende spist den døde unge.
- Det går forrygende fantastisk. Jeg har lige kigget ind til dem, og her ser det ud til, de er tæt på at have forøget deres vægt med 100 procent. De er gået fra at veje 500 gram ved fødslen til 1000 gram, fortæller dyrepasseren om ungerne, der kom til verden 5. december.
- De ser godt runde ud på maverne, og det er jo et godt tegn, siger Frank Thomsen.
Allerede nu er ungerne blevet væsentlig mere mobile - og kraver derhen, hvor de vil. Alligevel er deres førsteprioritet at vokse sig store og stærke ved at spise og sove så meget som muligt.
Om isbjørneungerne
- Mælken, som ungerne drikker, har en fedtprocent på omkring 30 procent, så der er masser af næring til ungerne.
- For Malik vil perioden med helt små unger blive en smule hård.
- Malik har adgang til vand og foder, men hun spiser næsten ikke noget i perioden og ender med at tabe sig mange kilo.
- Som foder får hun blandt andet svinefedt.
- Ungerne vejer kun 500 gram, når de bliver født, men om et par måneder er deres kampvægt oppe på 10-15 kilo, når de for første gang kan opleves i anlægget.
- De er hurtigere til at komme på patterne af hende, for de er ikke så hjælpeløse som før. Men de leger ikke endnu. Det handler bare om at sove og spise. Vi skal halvanden måned eller to måneder hen, før de begynder at lege sammen, fortæller Frank Thomsen.
Virker stærke og robuste
Isbjørnemoren Malik har desværre mistet den ene af de tre unger, hun fødte - det skete allerede dagen efter, formentlig fordi hun kom til at sætte sig på den eller ved en fejl være for hårdhændet med den.
Det sker i naturen og er ikke noget særsyn, fortæller dyrepasseren.
Men på grund af uheldet har man været ekstra opmærksom på, om de resteremde to unger fortsat trives. Og her er de godt hjulpet på vej af tiden.
Deres knogler er langt stærkere og mere robuste nu i forhold til ved fødslen. De kan holde til mere nu.
Frank Thomsen, dyrepasser, Aalborg Zoo
- Deres knogler er langt stærkere og mere robuste nu i forhold til ved fødslen. De kan holde til mere nu, fortæller Frank Thomsen.
Dyrepasseren kigger ind til Malik og ungerne hver anden dag og giver dem frisk vand og mad.
- Ungerne ammer jo ved Malik, og får at give hende fedt nok til at klare det, giver jeg hende 1 kilo rent svinefedt. Det kan hun godt lide. Jeg skal give hende noget, der ikke giver ret meget afføring inden i hulen, men som samtidig sætter sig på sidebenene, så hun har noget at stå imod med, siger han.
Malik befinder sig også godt i sin nye rolle som mor. Hun er tryg ved dyrepasserne, der tager sig af hende - men er naturligvis særligt opmærksom som enhver anden mor.
- Jeg har kendt hende i mange år, så jeg må godt gå ind til hende. Men hun bliver nervøs, hvis der kommer fremmede, for så er hun ekstra beskyttende. Velkendte lyde og dufte er også i orden med hende, men vi kan for eksempel ikke skrue noget op på væggen ved siden af hende. Så bliver hun utryg, siger Frank Thomsen.
Først til februar bliver der åbnet op ind til ungerne for pressen og offentligheden. Det sker for at give dem mest muligt ro.