LIGE NU:

Jordemødrene vil have flere hjemmefødsler

Omkring 80 familier i Nordjylland vælger hvert år at føde hjemme. Men det er alt for få, mener jordemødrene på Aalborg Universitetshospital.

Babyer bliver til på hopitalerne. Sådan har det næsten altid været. Men nu vil jordemødrene have de nordjyske mødre til at skippe hospitalet og gøre det selv, der hjemme. Fordelene ved en hjemmefødsel er ifølge jordemødrene, at fødselsoplevelsen bliver bedre. Man er i vante og trygge omgivelser og med den jordemoder, som man kender i forvejen, og hun er der under hele fødslen.

- Det at føde i eget hjem giver en rolig fødselsoplevelse. Og vi kan se fra vores egne erfaringer og undersøgelser, at de kvinder, der føder hjemme generelt har en bedre fødselsoplevelse, siger Tina Daasbjerg, Jordemoder, Aalborg Jordemoder Center.

På hjemmefødselscafeen i Aalborg Jordemoder Center er der fyldt med moderlige hormoner og lidt nervøse mænd, når der hver anden måned er spørgetime. Her står jordemødrene klar til at svare på spørgsmål, men også forældre der selv har født hjemme er klar til at fortælle til nysgerrige. 

Vi kunne godt tænke os at flytte lidt på den opfattelse, at det ikke behøver at være vilde hippier, der vælger at føde hjemme, men at det faktisk er fuldstændige almindelige mennesker.

- Vi kunne godt tænke os at flytte lidt på den opfattelse, at det ikke behøver at være vilde hippier, der vælger at føde hjemme, men at det faktisk er fuldstændige almindelige mennesker, siger Kirstine Hamilton, Jordemoder, Aalborg Jordemoder Center.

Sidste år blev der født 58.205 børn i Danmark, af dem kom 1.5 procent til verden hjemme ved mor og far. Jordemødrene mener, at der i Danmark i mange år har været en urokkelig holdning til, at fødsler er lig med sygehus, men sådan behøver det ikke at være.

- Det handler rigtig meget om, hvordan kulturen har været. Så vi vil sådan set bare gøre opmærksom på, at der er en mulighed for at vælge mellem sygehus og derhjemme, siger Kirstine Hamilton.

Forskning viser, at hvis mor og baby ellers er sund og rask – gør det ingen forskel at føde hjemme. Aalborg har en såkaldt ”kendt jordemoderordning”, hvor dem, der vælger at føde hjemme, er sikre på at føde med en jordemoder, der har fulgt dem under graviditeten.

- Det, der bare er vigtigt, og det vi prøver at fortælle med det her, er, at man skal være tryg, når man skal føde, og det kan både være på sygehuset, men også derhjemme, siger Tina Daasbjerg, Jordemoder, Aalborg Jordemoder Center.

Forskning viser, at det for kvinder, der ikke er i en risikogruppe eller har problematiske graviditeter, er lige så sikkert at føde hjemme som på sygehuset. Det sker meget sjældent, at kvinderne, på trods af den planlagte hjemmefødsel, alligevel kommer til at føde på sygehuset. Og oftest bliver de få tilfælde fundet inden fødslen går i gang.

Omkring 80 familier i Nordjylland vælger hvert år at føde hjemme. Otte procent af alle hjemmefødsler må aflyses og fødslen må fortsætte på sygehuset.

Retten i Hjørring

play Far tiltalt for voldtægt af fire døtre: Det forklarede han på den første retsdag

def_thumb,50_percent

play Nordjyllands Politi leder stadig efter spar-røver i Vejgaard

050321 Vandrefalk funder død

Frygt for fugleinfluenza: Vandrefalk fundet død på Nordjyllandsværket

050321 Benedicte Rottbøll

play Børglum Kloster klar med ny udstilling, men må nok udskyde åbning: - Vi vil så gerne ud og i gang med kulturen

Retten i Hjørring

play Far tiltalt for voldtægt af fire døtre: Det forklarede han på den første retsdag

def_thumb,50_percent

play Nordjyllands Politi leder stadig efter spar-røver i Vejgaard

050321 Vandrefalk funder død

Frygt for fugleinfluenza: Vandrefalk fundet død på Nordjyllandsværket

Til forsiden

Til forsiden