Kæmpe SOSU-mangel venter forude: Aalborg-rådmand vil have studerende til at hjælpe
Snarligt boom i antallet af ældre kombineret med mange pensionsmodne SOSU-medarbejdere og få nye på vej, udgør en ”potentiel katastrofe”.
Danmark består dag for dag af en stadigt voksende andel af ældre. Faktisk er andelen af danskere over 80 år vokset med 100.000 personer over de seneste 35 år. Men indenfor kun syv år vil andelen vokse med endnu 100.000 personer.
Det faktum alene udgør en stor udfordring for landets kommuner, men for at føje spot til skade er realiteterne også, at mange medarbejdere i plejesektoren kan skimte pensionen ikke ret langt ude i horisonten og at SOSU-uddannelserne kæmper med at få klasseværelserne fyldt op.
Centralt emne på kommune-møde
Torsdag og fredag mødes repræsentanter fra alle landets kommuner til topmøde i Aalborg.
Mødet hedder Kommunaløkonomisk Forum 2019 og her er den kombinerede udfordring med flere ældre, mange pensionsmodne medarbejdere og problemer med at rekruttere nye på dagsordenen.
På mødet skal politikere og embedsmænd diskutere og debattere nye løsninger hvad angår rekruttering, digitale løsninger som måske kan være en del af svaret og kommunernes rolle i udviklingen af det nære sundhedsvæsen.
Fagforening kræver handling
Overfor DR kalder Michael Ziegler, der er formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg om en ”potentiel katastrofe”. Og at kommunerne på den måde tager udfordringerne alvorligt, glæder formand for fagforeningen FOA Mona Striib, der selv deltager ved mødet:
- Det er glædeligt, at alle efterhånden har erkendt det store problem, vi står overfor, udtaler hun og fortsætter:
- Jeg vil bare helt fredsommeligt - næsten - understrege, at der ikke bare skal debatteres. Der skal handles. Og det haster.
Dystre prognoser
Prognoser viser, at der vil mangle op mod 40.000 social- og sundhedsansatte i 2028, hvis ikke der gøres noget. Dog står der i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at der hurtigst muligt skal indgås en ambitiøs aftale om et løft af antallet af praktikpladser. Men der er ikke kommet nogen aftale og Mona Striib angriber parterne for at tænke mere på tegnebogen end på at løse problemet:
- Det er en alt for alvorlig situation, vi står over for til, at en sådan slåskamp skal sætte en stopper for en ordentlig aftale. Man fristes til at spørge, om der ikke er en voksen til stede.
Aalborg-rådmand er bekymret
I Aalborg Kommune, der rummer på den gode side af 200.000 mennesker, vil man over de næste 10 år få 4500 flere personer på over 80 år. Samtidig vil manglen på arbejdskraft – som spået – blive større. Lige nu har kommunen 40 ledige stillinger, de ikke kan få besat – og bruger årligt omkring 50 millioner kroner på vikarer.
- Vi kommer til at mangle flere, men vi har en plan. Vi er i forhandlinger med FOA om at løse problemet. Vi skal i samarbejde med FOA og jobcentret tilbyde nogle af de ledige vi har, en uddannelsesplads og en garanti for fast arbejde efterfølgende, fortæller Jørgen Hein (R), der er rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg og fortsætter:
- Og så har vi, synes vi selv, fået en god ide hvor studerende kan tage weekendvagter. Det kunne være lægestuderende, sygeplejestuderende, ergo- og fysioterapeutstuderende, der har det her ”omsorgsgen” og som er vant til at have med mennesker at gøre og de kunne tage nogle af de weekendvagter som nogle af vores fastansatte ikke er så glade for at tage.