LIGE NU:

Kagedebatten fortsætter: Virksomhed droppede kagen og fik lavere sygefravær

På mange nordjyske arbejdspladser er der næsten altid en anledning til at spise kage. På HMK Bilcon i Gistrup har medarbejderne taget et opgør med de daglige basser.

Klokken er halv ni, og det er tid til formiddagskaffe HMK Bilcon i Gistrup. For et år siden ville der hver eneste dag have stået kage på bordet i kantinen. Det er væk nu og erstattet af gulerødder og groft brød.

- Jeg er en af dem, der ikke kan tåle at spise kage, men vil gerne have det. Jeg tog det, hvis det var der. Så jeg er egentligt glad for nok for, at det ikke er der, siger Heine Larsen, der er tillidsmand på HMK Bilcon.

Kagen blev afskaffet, efter virksomheden fik lavet et sundhedstjek. Konklusionen var alvorlig. En række medarbejdere kæmpede med overvægt, forhøjet blodtryk og mange havde risiko for at udvikle type 2-diabetes.

- Det gav ligesom et wake up call, da vi kunne se at de forskellige ting var lidt risikofyldte, siger Hanne Hald Aagesen, der er HR-ansvarlig på HMK Bilcon.

Kun kage om fredagen

Virksomheden allierede sig med sundhedskonsulent Helle Møller Eriksen. Hun er konsulent på en række nordjyske virksomheder. Hun fokuserede på, at medarbejderne skal have mere motion, og hun hjalp kantinen med at lave en sundere frokost.

quote Jeg er en af dem, der ikke kan tåle at spise kage, men vil gerne have det. Jeg tog det, hvis det var der. Så jeg er egentligt glad nok for, at det ikke er der.

Heine Larsen, tillidsmand, HMK Bilcon

- Situationen ude på HMK Bilcon var, at medarbejderne begyndte at tage på af det. For hvis vi spiser kage hver dag på vores arbejde, og hvis ikke vi forbrænder det, så ender vi med, at vi i løbet af en uge kan tage et kvart kilo på. Det kan blive til meget i løbet af et år, siger Helle Møller Eriksen.

Hverdagskagen blev afskaffet fra den ene dag til den anden - tilsyneladende uden sværdslag fra medarbejderne.

- Jeg synes, det er fint nok. Nu får vi kun kage om fredagen. Vi har jo ikke brug for alt det kage, siger Erik Larsen.

Plads til hygge-kalorier i fritiden

Indsatsen har givet resultater. Flere medarbejdere har tabt sig og sygefraværet er faldet med en procent.

- Det er måske ikke kagens skyld alene, men det er en faktor, der er medvirkende til det. Jeg er selv blevet nogle centimeter mindre rundt om livet. Jeg har mere energi, når jeg går på arbejde, også selv om vi har meget travlt, siger Hanne Hald Aagesen, HR-ansvarlig på HMK Bilcon.

Ernæringseksperter anbefaler, at man maksimalt spiser et stykke kage om ugen i arbejdstiden, hvis der også skal være plads til hyggekalorier i fritiden. Det er også en af grundtankerne hos HMK Bilcon. Kage-kvoten skal ikke opbruges på arbejdspladsen alene. Der skal være plads til, at medarbejderne kan spise kage i fritiden med familien i kalorieregnskabet.

Til november skal HMK Bilcon igen have lavet sundhedstjek. Hvis testen viser at medarbejderne er blevet sundere, så har direktøren lovet en firmatur til Sverige - som en ekstra gulerod.

- Hvis vi er blevet sundere, så finder vi nok et alternativ til at fejre det i stedet for kage, siger Hanne Hald Aagesen.

Danskernes kageforbrug

Lysregulering

play Strømnedbrud ramte Nordjylland: Mange lyskryds stadig ude af drift

sygeplejersker strejke 2

Sygeplejersker kræver regionen til forhandlingsbordet: - I skal tage ansvar for strejken

håndbold

Nordjysk minister får OL fra første parket: - Jeg glæder mig til hvert eneste sekund

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Brand i korntørreanlæg på en gård mellem Dronninglund og Hjallerup

Lysregulering

play Strømnedbrud ramte Nordjylland: Mange lyskryds stadig ude af drift

sygeplejersker strejke 2

Sygeplejersker kræver regionen til forhandlingsbordet: - I skal tage ansvar for strejken

håndbold

Nordjysk minister får OL fra første parket: - Jeg glæder mig til hvert eneste sekund

Til forsiden

Til forsiden