Kan plantekost hæmme visse sygdomme? Det skal nyt nordjysk forskningscenter undersøge

Der skal forskes i ernæring, kost og sundhed på Aalborg Universitetshospitals nye videnscenter.

Plantebøffer, grøntsagspasta og kikærters virkning på kroppen sættes nu under lup.

Et af de områder, et nyt forskningscenter i Aalborg skal zoome ind på, er nemlig, hvad det gør ved tarmene at spise plantebaseret. 

- Man ved, at en omlægning af kosten kan påvirke tarmfunktionen, forklarer Charlotte Lauridsen, professor i eksperimentel ernæring, ved det nye videnscenter, der åbnede i dag, fredag.

- Derfor er det relevant at undersøge, hvordan kost og ernæring påvirker betændelses-sygdommene.

Målet med centret er at blive klogere på ernæring, kost og sundhed med fokus på både syge og raske.

Sådan ser et af stuerne ud på det nye videnscenter, Danish Nutrition Science Center, på Aalborg Universitetshospital.
Sådan ser et af stuerne ud på det nye videnscenter, Danish Nutrition Science Center, på Aalborg Universitetshospital.
Foto: TV2 Nord

Forsker i tre områder

Et andet af de tre områder, centret skal beskæftige sig med, er, hvordan det patienterne spiser, påvirker resultatet af deres behandling på hospitalet.

- Vi ser på kostens sammensætning, fordøjelse og optagelse, måler på stofskifte og ser på patienternes kropssammensætning og fysiske funktion, forklarer professor i klinisk ernæring, Henrik Højgaard Rasmussen.

Blandt andet undersøger forskerne, om en energi- og proteinrig kost, fiskeolie og træning kan påvirke patienter med lungecancer positivt. 

Henrik Højgaard Rasmussen forklarer her, hvorfor det er farligt at tabe sig under sygdom:

Ikke en fordel at tabe sig

Underernæring er under luppen i centerets tredje søjle, anvendt ernæring. Især under et sygdomsforløb er det nemlig farligt at tabe sig, forklarer Henrik Højgaard Rasmussen.

- Man taber en vigtig del af ens krop, nemlig muskelmassen, og det går ud over ens immunforsvar og måske også andre organsystemer, siger han.

Derfor ser forskerne på underernæring i forbindelse med en lang række sygdomme og diagnoser. 

- Når man ikke er syg, vil vi gerne forhindre, at man bliver overvægtig. Men det helt modsatte er tilfældet, når man først er syg. Så tåler man skidt et vægttab, og det er en helt anden type kost, man skal have, forklarer Henrik Højgaard Rasmussen.

Noget af udstyret i det nye videnscenter.
Noget af udstyret i det nye videnscenter.
Foto: TV2 Nord

Viden skal bruges på tværs

En vigtig del af det nye videnscenter er, at man bliver klogere på sammenhængen mellem sygdom og ernæring på tværs af flere områder. 

Dermed vil man blive bedre klædt på med den nye viden til at håndtere de udfordringer, patienterne på Aalborg Universitetshospital oplever i deres behandling.

- Vi starter på celleniveau, afprøver det i kliniske sammenhænge, og så indfører vi det derude, hvor man arbejder med patienterne i praksis, forklarer professor i anvendt ernæring, professor Mette Holst. 

Og de bedste forskere skal i spil gennem centerets kontakter til førende ernæringsforskere i Danmark og udlandet, lyder det:

- På den måde får vi muligheden for at sætte de bedste forskere sammen til alle vores projekter, slutter Mette Holst.


Seneste nyt

fra Nordjylland