Kendt kunstner udsmykker særligt rum på nyt supersygehus
Han har tidligere lavet Dronning Margrethes gravmæle og gobeliner, nu sætter han sit aftryk på Aalborgs supersygehus.
Han er kendt for sit arbejde for kongehuset og for at lave vild kunst i sin ungdom. Mange husker ham nok for en helt særlig offentlig hesteslagtning; Bjørn Nørgaard.
Onsdag var den alsidige kunstner på besøg på Aalborgs endnu ikke åbnede supersygehus, for at se nærmere på det rum, han skal udsmykke.
Endnu er rummet ikke andet end en kongeblå og en olivengrøn væg og et særligt geometrisk gulv. Men det skal blive til et helt særligt rum. Nemlig et kirkerum.
Det er Bjørn Nørgaards kunst, der skal omdanne rummet til kirke, selvom han ikke selv er særligt troende.
- Jeg kalder mig selv håbefuld tvivler. Troen som absolut, har jeg det svært med, siger Bjørn Nørgaard.
Hvad skal det forestille?
Det er altså en kunstner fra allerøverste hylde, der skal udsmykke rummet, som kommer til at koste 20 millioner kroner. Aalborgs 14 provstier og tre fonde har finansieret det.
Men hvorfor skal hospitalet i det hele taget have et kirkerum?
- Folkekirken er der, hvor folk er. Vi har i forvejen tre præster på Aalborgs sygehuse, som gør et stort arbejde og er utroligt efterspurgte, siger biskoppen i Aalborg Stift, Thomas Reinholdt Rasmussen.
Også kunstneren reflekterer over det spørgsmål.
- Egypterne byggede de største bygninger til de døde. Vi bygger de største huse for ikke at dø. Det er måske noget, vi skulle tænke lidt over, siger Bjørn Nørgaard.
At han nu er med til at skabe et religiøst rum, forstyrrer ham ikke. Det er altid værket, der tæller.
- Om det er en lokalforening, Hendes Majestæt eller biskoppen. Hvem det end er, så påtager vi os opgaven med same alvor.
Der er endnu noget tid til, at supersygehuset åbner, og rummet kan tages i brug, men biskoppen glæder sig til, at det bliver brugt.
- Så håber jeg, folk bliver glade for det. Jeg håber, folk slider på det og bruger det. For kirkerummet er ikke en kunstudstilling. Det er et brugsrum, siger Thomas Reinholdt Rasmussen.
Hvis du er blevet nysgerrig på, hvad kunstværkerne mon skal forestille, må du væbne dig med tålmodighed. Du skal nemlig opleve det selv og være helt fri.
- Jeg blander mig aldrig i, hvad andre oplever. Det må de selv bestemme, siger Bjørn Nørgaard.