LIGE NU:

Klimavenlig asfalt: Her sparer bilisterne brændstof

Ny asfalt på motorvejen mellem Svenstrup og Aalborg er gode nyheder for både klimaet og bilisternes pengepung.

Store maskiner med tonsvis af asfalt begyndte torsdag aften på et arbejde, der skal gavne både klima og bilister.

11.000 tons klimavenlig asfalt bliver nemlig i de kommende uger lagt på motorvejen mellem Svenstrup og Aalborg. I alt bliver der lagt seks kilometer asfalt i nordgående retning og ni kilometer asfalt i sydgående retning.

- Bilisterne kan spare omkring to procent brændstof ved at køre på den type asfalt. Det lyder ikke af meget for den enkelte bilist, men når hele statsvejnettet er udskiftet, kan det spare klimaet for 616.000 tons CO2, siger produktchef Bjarne Bo Lund-Jensen fra NCC, som står for at lægge den nye asfalt.

Torsdag aften er arbejdet med at lægge ny klimavenlig asfalt på motorvejen mellem Svenstrup og Aalborg gået i gang.

Ingen fare for bilister, der skøjter rundt

Asfalttypen er mere fin end andre typer asfalt, og der findes ikke lignende i resten af verden. Bilisterne skal ikke være utrygge ved den klimavenlige udgave, forsikrer Bjarne Bo Lund-Jensen.

- Man kunne tro, at bilerne ville skøjte af på grund af manglende friktion. Men det sker ikke. Målinger viser, at det ikke bliver for glat, siger han.

De første 240 tons asfalt blev kørt på torsdag aften.
De første 240 tons asfalt blev kørt på torsdag aften.
Foto: Kenny Eggert Nissen

Arbejdet fortsætter frem til slutningen af september, og i alt bliver der lagt 166 kilometer klimavenlig asfalt på de danske veje i første omgang.