LIGE NU:

Kloakarbejde har skadet Pias hus: Nu ryger sagen til Boligministeriet

Miljø- og Energiudvalget i Aalborg Kommune vil have Boligministeriet til at kigge på reglerne, efter flere huse i Vadum har taget skade på grund af arbejde med seperatkloakering.

Da Pia Tanges hus en dag fik 18 nye revner, stoppede hun med at tælle. Det blev alt for frustrerende for hende at se sit hus forfalde. Revnerne kom, fordi Aalborg Forsyning gravede vejen op for at lægge seperatkloakering.

Arbejdet begyndte i august, og indtil videre er fem huse på Ellehammervej i Vadum blevet ramt af skader på grund af udgravningen.

Onsdag var Pia Tange og flere af hendes naboer så til møde med Aalborg Kommune i sagen.

quote Byggeloven er hård ved husene i Danmark, som skal opfylde de krav, man stiller i dag, selvom de er bygget for over 100 år siden.

Bo Laden, Aalborg Forsyning

- Jeg håber selvfølgelig, at de vil stoppe og se hvilke skader, de har forvoldt vores huse, og så tage det ansvar, som de har, for at sikre vores huse tilstrækkeligt - så de ikke bare bliver værdiløse og falder sammen, siger hun.

Alle regler er overholdt

Ifølge byggeloven er det husejerens eget ansvar, at fundamentet kan holde til for eksempel udgravninger til seperatkloakering.

- Byggeloven er hård ved husene i Danmark, som skal opfylde de krav, man stiller i dag, selvom de er bygget for over 100 år siden. Det er noget, vi forventer, når vi går ud og etablerer et kloaksystem, siger Bo Laden, der er direktør for Aalborg Forsyning.

 
 
Foto: Ib William Christensen

Skaderne på husene har dog alligevel fået Aalborg Forsyning til at se på, hvordan de udfører arbejdet med at grave ud til seperatkloakering.

- Det vi helt konkret gør, er at besigtige skaderne og finde ud af, hvor vi står med husene. Og så regulerer vi vores udførelsesmetode. Vi kan ikke vide, hvad der ligger nede i undergrunden, men nu laver vi vores metoder så nænsomt, som vi kan. Vi har lært af situationen, og den erfaring vil vi bruge fremadrettet, siger Bo Laden.

Direktøren for Aalborg Forsyning om sagen.

Pia Tanges advokat har tidligere bedt Aalborg Forsyning om at stoppe arbejdet, fordi en ingeniør vurderede, at der var fare for, at Pia Tanges hus ville styre sammen. Det nægtede Forsyningen, fordi alle regler var overholdt. Desuden vurderede kommunens egne ingeniører ikke, at der var fare for sammenstyrtning.

- Det er rigtig, rigtig tragisk

På trods af at alle regler er overholdt, skrider Aalborg Kommune nu alligevel til handling. Miljø- og Energiudvalget i kommunen vil rette henvendelse til Boligministeriet i sagen.

 
 
Foto: Ib William Christensen

quote Vi lever op til alle regler som kommune, og Kloak A/S lever op til det, de skal. Men det er stadigvæk rigtig, rigtig tragisk.

Lasse Olsen, rådmand

- Vi lever op til alle regler som kommune, og Kloak A/S lever op til det, de skal. Men det er stadigvæk rigtig, rigtig tragisk. Og derfor har jeg foreslået i Miljø- og energiudvalget, at vi får udarbejdet en henvendelse til Boligministeriet om at få kigget på de her regler, siger Lasse Olsen, der er rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen.

Han har gjort sig tanker om, hvordan man fremover kan hjælpe borgere som Pia Tange og hendes naboer.

- Det kunne godt være, at man kunne lave en form for pulje betalt over ejendomsskatten, som kan hjælpe borgere, der kommer i den her situation, hvor der sker skader på deres hus som følge nødvendigt ledningsarbejde, siger han.

 
 
Foto: Ib William Christensen
PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Prototype på eldrevet passagerfærge der skal kunne sejle autonomt mellem Nørresundby og Aalborg.

Fjordbus over Limfjorden: Selvsejlende elfærge forventes klar i 2022

112 alarm politi politibil

Hasarderet kørsel og hærværk foran børnehavebørn

PH 230421 SI Jomfru Ane gade dagen derpå Still

Lad dig ikke friste: Snyd med coronapas kan koste en plet på straffeattesten

sandskulpturer 7

play Attraktioner gør klar til at åbne torsdag

Til forsiden

Til forsiden