LIGE NU:

Knæk Cancer: Parykker der rykker

Parykforretningen Toftild i Aalborg har i et år arbejdet på at fremstille parykker af donationshår til kræftramte. Håret strømmer stadig ind og vil fra næste år blive solgt på auktion.

Det seneste år har postkassen været fyldt op med hår hos Toftild Alternativt Hår i Aalborg. Hår som virksomheden laver om til parrykker til kræftramte.

Det hele startede sidste år i Knæk Cancer ugen, og siden da har virksomheden arbejdet på et projekt med at fremstille parykker af donationshår. Projektet er det første af sin slags i Danmark, og det er blevet taget rigtig godt imod.

Siden projektet gik i gang har hårdonationerne nemlig væltede ind, og håret fylder stadig postkasserne hos Toftild i Aalborg. Derfor forsætter projektet, hvilket ellers ikke var planen.

quote Der er mange måder at hjælpe på, og det at donere sit hår er bestemt også en af dem.

Lise Toftild, indehaver af Toftild Alternativt Hår

- Vi anede ikke, at der ville være så stor opbakning til ideen, siger ejer af Toftild Alternativt hår i Aalborg, Lise Toftild.

Håret er sendt fra private i hele landet, ligesom mange frisører også har støttet projektet ved at klippe gratis til det gode formål. 

 
 
Foto: Lise Toftlund

- Det seneste år har vi brugt rigtig meget tid på at sortere hestehaler, sende takkebreve og information ud. Vi har registreret alle, som har doneret hår til os. Vi har produktudviklet og løbende overvejet, hvilken retning projektet skulle tage.

Hestehalerne bliver fortsat i mindre omfang omsat til parykker, men med den mængde hår, Toftild stadig modtager, er det fremover ikke muligt at fremstille parykker af alt håret. Produktionsomkostningerne til parykkerne har virksomheden selv afholdt.

- Vi skulle derfor finde en anden måde at anvende håret på, som også gerne kunne generere økonomisk støtte til et godt formål, siger Lise Toftild.

Derfor vil Toftild hvert år i april sælge en stor del af det donerede hår på auktion i den europæiske brancheforening for parykproducenter, hvor virksomheden selv er medlem. Det beløb Toftild indsamler, går ubeskåret til en dansk organisation eller kampagne, som virksomheden vælger.

quote Det hele startede i Knæk Cancer ugen sidste år, og vi håber derfor, at vi i oktober næste år kan aflevere en pose penge til lige netop den kampagne, når vi har haft alt donationshåret på auktion i april.

Lise Toftild, indehaver af Toftild Alternativt Hår

- Det hele startede i Knæk Cancer ugen sidste år, og vi håber derfor, at vi i oktober næste år kan aflevere en pose penge til lige netop den kampagne, når vi har haft alt donationshåret på auktion i april, fortæller Lise Toftild.

Foreløbig er alle parykkerne nu landet i Aalborg og skal fordeles til unge ramt af et sygdomsbetinget hårtab, blandt andet unge i kemobehandling. De første parykker er allerede afleveret, blandt andet på Skejby på onkologisk børne-og ungeafdeling.

- Vi har lovet, at håret også ville blive brugt til parykfremstilling og ende hos unge, ramt af et sygdomsbetinget hårtab. Det løfte holder vi, og det er fantastisk endelig at stå med det færdige produkt i hånden. Vi er så taknemmelige for støtten, siger Lise Toftild.

Projektet fortsætter lige så længe, som hårdonationerne kommer ind. Fremover vil håret således blive brugt både til produktion af parykker og til at indsamle penge.

- Der er mange måder at hjælpe på, og det at donere sit hår er bestemt også en af dem, siger Lise Toftild.

Fakta om hårdonation

 

Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

fokus.. på vores vilde natur

play Blomster og bier har det svært: - Der er håb, men du skal også gøre noget

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Stine Rex

Stine Rex vil slå danmarksrekord og sætte fokus på organdonation

Brovst Skole

Brovst Sogn er ét smittetilfælde fra at blive lukket ned

Til forsiden

Til forsiden