01:05

Krigens første faldne blev mindet i Aalborg efter 78 år

Frode Munch fra Aalborg var den første soldat, der faldt i kamp, da Tyskland invaderede Danmark under Anden Verdenskrig for 78 år siden. Mandag blev han mindet.

Det er 78 år siden, Tyskland tog Danmark på sengen og påbegyndte en besættelse, der skulle vare i mere end fem år. Den 9. april blev Danmark officielt en del af Anden Verdenskrig.

Men selv om det efterhånden er mange år siden, bliver dagen stadig mindet flere steder i Nordjylland. Mandag morgen var der således også en højtidelighed på Almen Kirkegaard i Aalborg, hvor Kornet Frode Munch Vesterby, blev mindet.

Frode Munch Vesterby fra Aalborg var en af de første danske soldater, der faldt i de korte kamphandlinger den 9. april, inden Danmark overgav sig og i stedet forsøgte at samarbejde med tyskerne. Derfor bliver han hvert år mindet på sin dødsdag med en kransenedlæggelse og en mindetale.

- For at kende dig selv, skal du kende det, du kommer fra. Dermed har historien utroligt stor betydning. Jeg fornemmer i hvert fald med 9. april, at der har været nogle tendenser til, at folk har spurgt, om det er nødvendigt at markere Danmarks besættelse og befrielse. Men i de senere år er der kommet mere interesse og mere opmærksomhed, ikke mindst blandt de yngre, sagde oberst Keller Nielsen, der holdt mindetalen i år.

Efterfølgende var der morgenbord på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum på Skydebanevej.