- Kunstig intelligens er i gang med at overtage verden
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Tonko Bossen gav gymnasieelever et indblik i, hvordan det er at læse AI på Aalborg Universitet.
Og de unge er vilde med den nye teknologi.
- Da der kom TikTok, overtog kunstig intelligens jorden. På Tiktok og på Instagram er der små kunstige intelligenser, der sidder og træner på jer, fortæller kandidatstuderende Tonko Bossen.
- Og det er der, hvor man siger, at AI allerede har overtaget verden.
Han læser til dagligt Artificial Intelligence, Vision and Sound på Aalborg Universitet. Onsdag og torsdag i uge 43 underviser han gymnasieelever i AI, som er forkortelsen for Artificial Intelligence.
- Nu er det virkelig kommet på banen, og de unge vil det gerne. De vil gerne forstå det, siger Tonko Bossen.
I dag holdt Aalborg Universitet åbent Hus for fremtidens studerende. Der kom godt 1.300 fra hele landet for at høre om 46 forskellige studieretninger. 50 unge fra hele landet fik lov at snuse til AI uddannelsen.
- Jeg vil rigtig gerne høre om AI, og hvordan det virker, siger Andrew Jørgensen fra Videbæk, inden en anden af de unge gymnasieelever følger op.
- Jeg synes, at AI er helt vildt spændende. Jeg har hørt, at Aalborg skulle være det bedste inden for teknologi, så hvorfor ikke tage herop og prøve det, forklarer Magnus Raun fra Køge.
Aalborg Universitet har i år optaget 22 studerende på første årgang af deres nye uddannelse inden for AI - 79 havde søgt.
- Hidtil har det været sådan, at det her AI kun har eksisteret i laboratorier rundt omkring, men det er kommer ud i virkeligheden. For mange unge tænker jeg, det vækker interesse, for de kan lynhurtigt spotte, at det her kan jeg bruge, fortæller adjunkt ved medieteknologi på Aalborg Universitet Andreas Aakerberg.
I de kommende år kan det nye studie om nødvendigt vokse fra 22 pladser til 50 pladser.
Der er allerede nu stor efterspørgsel fra virksomheder efter ingeniører, der kan udvikle AI løsninger, men også sætte dem i produktion og vedligeholde dem. Det er kun noget, vi kommer til at se mere af i fremtiden, påpeger Andreas Aakerberg.
Til dagens åbent hus sidder der allerede flere udenbys fra, der har tænkt sig at vende snuden mod AI og dobbelt A.
- Det var i hvert fald planen at komme til Aalborg og læse, siger Andrew Jørgensen.
- Den her linie er jo en upcoming linie. De siger jo selv, den er meget ny, og det synes jeg lyder mega fedt, smiler Freja Enqvist fra København.
Dagens underviser har store drømme for både AI og ikke mindst de studerende i fremtiden.
- Man vil kunne lave programmer, der ville kunne løse problemer, som man aldrig nogensinde havde tænkt ville kunne løses. Eksempelvis at finde kræftpatienter, før læger har kunnet det, forklarer kandidatstuderende Tonko Bossen.